Την πρώτη επικοινωνία της με τον κόσμο έκανε σήμερα Επιτροπή Μορφωτικής Δράσης του σωματείου μας. Με ένα κείμενο που θυμίζει σε όλους, και ειδικά σε όσους ξέχασαν ή επιλέγουν να ξεχνούν, ποια ιδανικά πρεσβεύει η ΟΜΟΝΟΙΑ, εξηγεί την ανάγκη ίδρυσης του σωματείου μας και πως αυτό αποτελεί γέννημα θρέμμα των ιδανικών του 1948.

Το κείμενο που αξίζει να διαβάσει και ο τελευταίος ΟΜΟΝΟΙΑΤΗΣ πιο κάτω.

Μέσα από την ανάγκη να καλυφθεί το κενό μιας ποδοσφαιρικής ομάδας που έπεσε θύμα κλοπής, γεννήθηκε το Αθλητικό Λαϊκό Σωματείο ΟΜΟΝΟΙΑ 1948. Γέννημα θρέμμα των ιδανικών του 1948 ενάντια στο ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση του ποδοσφαιρικού τμήματος του μεγαλύτερου Σωματείου του τόπου, που μας άφησε χωρίς ποδοσφαιρική στέγη.

Συνεχίζουμε από εκεί που μας άφησαν όσοι σκότωσαν ότι αγαπούμε περισσότερο. Μπορεί να σήκωσαν το ποδοσφαιρικό τμήμα και να το έδωσαν σε μια Ltd, αλλά εμείς δεν σκύβουμε το κεφάλι. Απέναντι σε αυτή τη νέα ομάδα που υπέκλεψε το ένδοξο τριφύλλι, δημιουργήσαμε μια ποδοσφαιρική ομάδα από το λαό για το λαό. Μια ομάδα που είναι η πραγματική συνέχεια του ιστορικού ΑΣΟΛ στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε την ΟΜΟΝΟΙΑ να σβήσει ποδοσφαιρικά, 70 χρόνια μετά. Είμαστε η σπορά του 1948 και η επανασπορά.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ ως ιδέα δεν είναι κάτι αδιασαφήνιστο. Είναι κάτι πολύ χειροπιαστό. Είναι η άρνηση των ιδρυτών μας να σκύψουν το κεφάλι στον μοναρχοφασισμό και να υπογράψουν το χαρτί. Είναι η σύνδεση με το ταξικό κίνημα και η διαρκής αντιφασιστική δράση. Είναι ο λαϊκός χαρακτήρας. Το 1948 δεν ήταν κάτι στιγμιαίο, εξού και τα μηνύματα του ισχύουν μέχρι σήμερα. Ήταν η κορύφωση της ταξικής αντιπαράθεσης μέσα από την πάλη του αντιαποικιακού αγώνα και των εργατικών αγώνων. Ήταν έτος ορόσημο στην ταξική σύγκρουση με τη δεξιά, η οποία επιδίωκε να περιορίσει την ανερχόμενη ισχύ του ταξικού λαϊκού κινήματος.

Η μεταφορά από τη δεξιά αυτής της αντιπαράθεσης και στον αθλητισμό, με υιοθέτηση των θέσεων της μοναρχοφασιστικής δεξιάς της Ελλάδας για τον εμφύλιο πόλεμο, γέννησε τα Σωματεία του 1948. Η άρνηση των προοδευτικών – αριστερών αθλητών να υπογράψουν δηλώσεις αποκήρυξης των αρχών τους και να καταδικάσουν την πάλη του δημοκρατικού ελληνικού λαού για πραγματική λευτεριά, γέννησε και την ΟΜΟΝΟΙΑ.

Οι παππούδες μας δεν υπέκυψαν στον εκβιασμό. Αντιστάθηκαν στο φασισμό. Κι όχι μόνο ίδρυσαν νέο Σωματείο, αλλά και νέα ποδοσφαιρική ομοσπονδία… Η ιστορία γράφεται από όσους αντιστέκονται, όπως ήταν και η αναφορά της κερκίδας μας στην πρόσφατη επίσημη πρώτη προπόνηση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ 1948.

Η ομάδα μας δημιουργήθηκε με αυταπάρνηση από το λαό για το λαό μέσα σε λίγους μήνες για να δώσει ξανά χρώμα στα Σαββατοκυρίακα μας. Να μας θυμίσει τι είναι πραγματικά το ποδόσφαιρο για μας και ο λαϊκός αθλητισμός. Η ομάδα μας έδωσε το πρώτο της επίσημο φιλικό παιχνίδι με τον Ορφέα Λευκωσίας. Μια ομάδα γέννημα του 1948 που υπήρξε προπύργιο αντίστασης απέναντι στο ορμητήριο των φασιστών Χιτών του Γρίβα, όργανο των αστών και της αποικιοκρατίας ενάντια στο ταξικό κίνημα.

Ως ΟΜΟΝΟΙΑ 1948, πέραν από την όλη δράση και ύπαρξή μας, θα τιμήσουμε το προσεχές διάστημα το ορόσημο του 1948 με συγκεκριμένες δράσεις που θα ανακοινωθούν αργότερα.

Επιτροπή Μορφωτικής Δράσης Aθλητικού Λαϊκού Σωματείου ΟΜΟΝΟΙΑ 1948

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.