Περάσαμε πολλά τα τελευταία χρόνια, τόσα πολλά που δεν μπορούν να χωρέσουν σε όλα μας τα άρθρα. Προς το παρόν ας διαβάσουμε την ανακοίνωση της ΑΛΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 1948 για την επέτειο των δύο χρόνων μας:

 

Μερικά κεριά σχηματίζουν τα 70 χρόνια που έσβησαν στην Κρατική έκθεση στις 29 Μαΐου 2018 και μερικές φωτοβολίδες να σχηματίζουν τα 2 χρόνια από την γέννηση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ του Λαού την ίδια μέρα στον Κεντρικό της ΘΥΡΑ 9.

☘ Ετσι γιορτάσαμε φέτος την γέννηση του Σωματείου μας.

Δυο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 29η Μαΐου του 2018. Μέρα θλιβερή για τον θάνατο αυτού που αγαπήσαμε περισσότερο κι από την ίδια μας τη ζωή, αλλά και μέρα περηφάνιας γιατί για πολλοστή φορά αρνηθήκαμε να σκύψουμε το κεφάλι. Πιστοί στα ιδανικά του 1948 που άλλοι ξεπουλούσαν κυριολεκτικά σε παράλληλο χρόνο στην άλλη πλευρά της Λευκωσίας, όσοι βρεθήκαμε εκείνο το βράδυ στην Αρχέρμου πήραμε μια δύσκολη, αλλά ιστορική απόφαση. Να κτίσουμε με τα ίδια μας τα χέρια ποδοσφαιρική στέγη για όσους είχαμε μείνει άστεγοι.

Απορρίψαμε την προσπάθεια να αντιστραφεί η ιστορία. Απορρίψαμε την άρνηση στις πράξεις των πρωτοπόρων του 1948 που δεν μπορούσαν να δεχθούν να σκύψουν το κεφάλι στο όνομα της άλογης «λογικής» του δήθεν «δεν υπάρχει άλλη επιλογή».
Μπροστά στο μεγαλύτερο θάνατο που βιώσαμε στη ζωή μας, παρά το αρχικό ισχυρό ταρακούνημα, σταθήκαμε όρθιοι και αγωνιστήκαμε για να φτιάξουμε φως μέσα στο σκοτάδι.

Επτά μέρες πριν ο Α.Σ.Ο.Λ συμπληρώσει 70 χρόνια ένδοξης ιστορίας, κάποιοι σπίλωσαν με το χειρότερο τρόπο αυτή την επέτειο. Γυρίζοντας την πλάτη τους και στο 1948, αλλά και στο μέλλον, άφησαν το ιστορικότερο σωματείο του τόπου χωρίς ποδοσφαιρική ομάδα στα 70 γενέθλιά του. Στη θέση του πλάσαραν μια νεοσύστατη μονομετοχική εταιρεία με έτος ίδρυσης το 2018.

Ο ίδιος ο λαός δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Έφτιαξε μια δική του ομάδα. Μετέτρεψε τον αβάστακτο πόνο για το θάνατο και τη δυσκολότερη μέρα της ζωής του σε φάρο αγώνα και επιβεβαίωσης της πίστης του στα μηνύματα του 1948. Έφτιαξε την ομάδα του πραγματικά #Από_το_Λαό_Για_το_Λαό. Με πλέρια δημοκρατικότητα και πραγματικά Λαϊκή ιδιοκτησία και συμμετοχή, από την πρώτη εκείνη την ιστορική απόφαση της συνέλευσης της ΘΥΡΑ 9 ενώ την ίδια ώρα στην άλλη πλευρά της Λευκωσίας επικρατούσε μια ακριβώς αντίθετη πραγματικότητα. Μια κορύφωση του φιάσκου και των παράτυπων διαδικασιών για το ξεπούλημα.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ του Λαού έδωσε και συνεχίζει να δίνει απαντήσεις. Ο ίδιος ο ανυπότακτος λαός που αρνήθηκε να ξεπουλήσει τα ιδανικά του και στήριξε με όλο του το είναι το #Αθλητικό_Λαϊκό_Σωματείο_ΟΜΟΝΟΙΑ_1948. Απέναντι σε πάμπολλα εμπόδια που ακόμη επιμένουν να ορθώνουνται μπροστά μας λες και δεν τους έχουμε αποδείξει ότι δεν κωλώνουμε πουθενά για τα πιστεύω μας και ούτε τα αλλάζουμε όπως τα μούτρα τους.

731 μέρες μετά και η λάσπη συνεχίζεται. 731 μέρες μετά και κάθε μέρα που κοιτάζουμε πίσω μας δεν βλέπουμε τίποτα άλλο από τον Πράσινο Λαό που ακολουθεί και στηρίζει την ομάδα που ο ίδιος έφτιαξε αρνούμενος να συμβιβαστεί με τα ασυμβίβαστα.
Δεν μας αρέσει απλά να έχουμε δίκαιο. Δεν γουστάρουμε απλά να αντιδρούμε. Γουστάρουμε να δίνουμε μάχες για αυτά που πιστεύουμε και να τα πιστεύουμε παντώς καιρού.

731 μέρες μετά και ακόμη δεν έχουν καταλάβει από τι πάστα είμαστε φτιαγμένοι. Ακόμη δεν έχουν καταλάβει ότι οι αποτυχίες ή οι επιτυχίες δεν είναι το δικό μας ΟΜΟΝΟΙΑτόμετρο. Ακόμη δεν έχουν καταλάβει ότι η προσήλωσή μας στα ιδανικά του 1948 δεν έχουν σχέση μόνο με ένα όνομα ή κάποιους τίτλους.

Το δικό μας παράδειγμα δεν είναι μόδα εποχής. Ούτε γραμμή από κομματικά γραφεία. Ούτε ανεμοδείκτης που αλλάζει ανάλογα με τις επιλογές του Αιόλου. Εμείς δεν καταλάβουμε από αντίθετους ανέμους. Έχουμε γερές πλάτες πίσω μας. Έχουμε πιστό λαό με απεριόριστη αγάπη για την τριφυλλάρα. Το δικό μας παράδειγμα είναι αυτό που όχι απλά συγκινεί ανθρώπους όπως εμάς στο εξωτερικό, αλλά και τους δίνει ώθηση να δώσουν κι αυτοί το δικό τους αγώνα για ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο.
Γιατί πέραν από τα όσα έχει πετύχει στους αγωνιστικούς χώρους και στην κυπριακή κοινωνία τα τελευταία δυο χρόνια το σωματείο μας, ήδη αποτελεί παράδειγμα στην Ευρώπη για τις ομάδες λαϊκής συμμετοχής και ιδιοκτησίας. Ένα παράδειγμα για όσους θέλουν να ξεχωρίζει από το ποδόσφαιρο ο λαϊκός παράγοντας και η γιορτή κάθε Σάββατο ή Κυριακή που ανταμώνουμε στα γήπεδα. Ένα παράδειγμα #unlimited_αγάπης και λατρείας, λαϊκής συμμετοχικής ιδιοκτησίας με επαγγελματικά όμως πρότυπα λειτουργείας. Ένα παράδειγμα κοινωνικής και αγωνιστικής δράσης απέναντι στο φασισμό και στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

H #29η_Μαΐου_2018 αποτελεί για μας ορόσημο. Σηματοδοτεί το θλιβερό θάνατο της ιστορικής γέννησης της 4ης Ιουνίου 1948, αλλά και την ελπιδοφόρα αναγέννησή της μέσα από τη λαϊκή κάλυψη του κενού που άφησε αυτή η τεράστια απώλεια.

ΟΜΟΝΟΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Υ.Γ 1: Επιλέξαμε συνειδητά σε αυτή την ανακοίνωση να μην επικεντρωθούμε σε λεπτομέρειες των όσων έχει πετύχει το ΑΛΣ ΟΜΟΝΟΙΑ 1948 μέσα σε μόλις δυο χρόνια ύπαρξης. Για όσους θέλουν να θυμηθούν αυτή την πορεία παραπέμπουμε στο μεγάλο ιστορικό αφιέρωμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα μας: https://pacomonia.com/istoriko-athlitikoy-laikoy-somateioy-omonoia-1948/

Υ.Γ 2: Επετειακή εκπομπή διοργανώνουν σήμερα η ώρα 19:00 το olaomonoia.com και το Omonoia Radio με παρουσία ποδοσφαιριστών, Τεχνικού επιτελείου και της ηγεσίας του Σωματείου μας.

Υ.Γ 3: Απόψε η Gate 9 (Official) διοργανώνει πάρτυ στο Κεντρικό προς τιμήν των 2 χρόνων του Α.Λ.Σ ΟΜΟΝΟΙΑ 1948

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.