Όπως γνωρίζουμε, από την περασμένη Τετάρτη, με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, απαγορεύτηκαν οι αθλητικές δραστηριότητες και οι προπονήσεις στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου πλην των ομάδων της Α’ κατηγορίας και των εθνικών, έτσι η ΚΟΠ αποφάσισε διακοπή των πρωταθλημάτων των μικρών κατηγοριών μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Αν προσπαθήσουμε να βρούμε λογική στην απόφαση της κυβέρνηση για αναστολή όλων των πρωταθλημάτων εκτός της πρώτης κατηγορίας, θα δυσκολευτούμε πολύ. Ας μας εξηγήσουν οι αρμόδιοι το σκεπτικό τους. Στην Α’ Κατηγορία δε μεταδίδεται ο κορωνοϊός αλλά στις πιο κάτω κατηγορίες μεταδίδεται; Τι διαφορά θα είχε να συνεχίζονταν τα πρωταθλήματα κεκλεισμένων των θυρών και να τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής όπως τηρούνταν μέχρι τώρα; Να μας πουν επίσης οι αρμόδιοι πόσα κρούσματα προήλθαν από τον αθλητισμό και αναγκάστηκαν να πάρουν αυτή την απόφαση.

Και εννοείται να μας εξηγήσουν και το άλλο παράδοξο, ότι τον περασμένο Μάϊο με σχεδόν μηδενικά κρούσματα ημερησίως, η διακοπή του πρωταθλήματος ήταν επιβεβλημένη και οι περισσότερες ομάδες διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους για να σταματήσει το ποδόσφαιρο, ενώ σήμερα φτάσαμε τα 200 κρούσματα τη μέρα για να διακοπούν τα πρωταθλήματα των μικρών κατηγοριών μόνο. Εννοείται πως κανείς δεν αγγίζει την πρώτη κατηγορία για κανένα λόγο.

Ας δεχτούμε όμως, για χάριν της συζήτησης και μόνο, ότι δεν υπήρχε άλλη λύση, ότι η διακοπή των πρωταθλημάτων των μικρών κατηγοριών ήταν ζωτικής σημασίας και επιβεβλημένη για το καλό της δημόσιας υγείας. Για ακόμα μια φορά, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πλάνο για στήριξη των σωματείων αυτών των κατηγοριών, κανένα πλάνο που να εξασφαλίζει ότι ποδοσφαιριστές και προσωπικό δε θα μείνουν απλήρωτοι, ότι δε θα κινδυνεύσει η βιωσιμότητα των σωματείων η οποία κρέμεται από μια κλωστή εδώ και μήνες.

Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο όταν αποφασίστηκε η διακοπή των πρωταθλημάτων, οι ομάδες αντιμετώπισαν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας αφού δεν είχαν καθόλου έσοδα. Ποδοσφαιριστές και προσωπικό έμειναν απλήρωτοι ή πήραν μόνο ένα μέρος του μισθού τους επειδή οι ομάδες τους δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Και αναφέρομαι κυρίως στις ομάδες από τη Β’ Κατηγορία και κάτω των οποίων τα έσοδα είναι μηδαμινά και οι δυσκολεύονται υπό κανονικές συνθήκες να βγάλουν τη χρονιά, πόσο μάλλον με συνθήκες πανδημίας.

Κουτσά στραβά οι περισσότερες ομάδες κατάφεραν να βγάλουν τη σεζόν 2019-20 χωρίς πολλά προβλήματα. Και εκεί που ανακοινώνεται ότι η έναρξη του πρωταθλήματος Α’ Κατηγορίας της σεζόν 2020-21 θα γίνει με την παρουσία του 30% της χωρητικότητα των φιλάθλων στα γήπεδα, έρχεται διαφοροποίηση από την ΚΟΠ  για τις μικρότερες κατηγορίες με μόλις 300 άτομα να δικαιούνται να δώσουν το παρόν τους στους αγώνες. Μια απόφαση που δύσκολα βγάζει νόημα. Η Δυτική κερκίδα του ΓΣΠ έχει χωρητικότητα περίπου 7 500 θεατές. Το 30% είναι 2 250 άτομα. Το γήπεδο της ΠΑΑΕΚ έχει χωρητικότητα 4 000 θεατές. Το 30% είναι 1 200 άτομα. Γιατί να γίνει διαχωρισμός μεταξύ της Α’ κατηγορίας και των υπόλοιπων κατηγοριών; Τα έσοδα από τα εισιτήρια είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές χρημάτων για τα σωματεία των μικρών κατηγοριών, γιατί να τα στερηθούν εν μέσω αυτής της δύσκολης εποχής;

Το άλλο παράδοξο που είχαμε ακούσει πριν από την έναρξη των πρωταθλημάτων ήταν ότι η ΚΟΠ απαιτούσε από τα σωματεία να κάνουν τεστ κορωνοϊού στους ποδοσφαιριστές και στο τεχνικό επιτελείο τους μετά από κάθε αγώνα με τα έξοδα των τεστ να καλύπτονται αποκλειστικά από τα σωματεία! Αν υπολογίσουμε ότι το κάθε τεστ κοστίζει 60 ευρώ και η κάθε ομάδα θα χρειαζόταν 25-30 τεστ κάθε βδομάδα για να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της ΚΟΠ, τότε αντιλαμβάνεστε ότι τα περισσότερα σωματεία του Αγροτικού και της Επίλεκτης θα έβαζαν λουκέτο από τις πρώτες 2-3 αγωνιστικές, ενώ τα περισσότερα σωματεία της Γ’ και της Β’ Κατηγορίας θα αντιμετώπιζαν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Ευτυχώς σε αυτό το θέμα τα σωματεία αντέδρασαν και συνεργάστηκαν (πρωτοβουλία για την Γ’ Κατηγορία πήρε το δικό μας σωματείο) και αποφασίστηκε τελικά η ΚΟΠ να χορηγεί δωρεάν κάποια τεστ στα σωματεία, όχι όλα όσα χρειάζονται, αλλά ένα ποσοστό από αυτά, αλλά και να μη γίνονται τεστ κάθε εβδομάδα.

Ξεκίνησαν τα πρωταθλήματα και μόλις έγινε η πρώτη αύξηση κρουσμάτων αποφασίστηκε να γίνονται όλα τα παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών. Με τις εκκλησίες ανοικτές και στα θέατρα και τα σινεμά, που είναι κλειστοί χώροι, να επιτρέπεται 50% χωρητικότητα, αποφάσισαν να κλείσουν τα γήπεδα και να στερήσουν από τις ομάδες ένα από τα τελευταία έσοδα που τους απέμειναν.

Τώρα, αποφάσισαν και τη διακοπή των πρωταθλημάτων αλλά και την απαγόρευση διεξαγωγής προπονήσεων για τις ομάδες των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου. Όλα αυτά υποτίθεται μέχρι τις 30 του Νοέμβρη αλλά είναι πολύ πιθανόν να παραταθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα μέτρα, εάν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων.

Αποφασίστηκε η διακοπή των πρωταθλημάτων χωρίς να υπάρχει κάποιο πλάνο για βοήθεια προς τα σωματεία. Χωρίς να σκεφτεί κανείς στην ομοσπονδία ότι οι ποδοσφαιριστές που ξεκίνησαν να παίζουν τον περασμένο Σεπτέμβρη ξανά μετά από έξι μήνες αποχή, θα μείνουν και πάλι εκτός αγωνιστικής δράσης για ένα μήνα και ίσως και περισσότερο, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης. Ταυτόχρονα αφήνουν και τα σωματεία των μικρών κατηγοριών σε Πάφο και Λεμεσό χωρίς προπονήσεις. Πώς θα παίξουν μπάλα οι ποδοσφαιριστές όταν επαναρχίσουν τα πρωταθλήματα όταν θα έχουν συμπληρώσει ένα μήνα χωρίς προπόνηση; Αλήθεια οι αρμόδιοι όταν παίρνουν αποφάσεις σκέφτονται τις επιπτώσεις τους ή απλά αποφασίζουν για να αποφασίσουν;

Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν διακόπηκαν τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα λόγω της πανδημίας, εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο. Να μας εξηγήσει κάποιος γιατί να διακοπούν τα πρωταθλήματα και μάλιστα όχι όλα αλλά συγκεκριμένες κατηγορίες, ενώ πουθενά αλλού δεν έχει συμβεί αυτό. Είναι τόσο επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία να συνεχιστούν τα πρωταθλήματα κεκλεισμένων των θυρών και να τηρούνται τα πρωτόκολλα υγείας όπως γινόταν μέχρι τώρα; Γιατί στερείτε από τον κόσμο το μοναδικό πράγμα που του απέμεινε για να ξεχνιέται λίγο από τα προβλήματα της καθημερινότητας;

Ένα άλλο θέμα που προκύπτει είναι η διαφορετική αντιμετώπιση της Α’ Κατηγορίας σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες. Ξέρουμε ότι το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι τα χρήματα, είμαστε σίγουροι ότι στα μάτια σας σχηματίζεται το σήμα του ευρώ όταν ακούτε τον ήχο της ταμειακής μηχανής, σαν άλλοι Σκρουτζ Μακ Ντακ. Ξέρουμε ότι αν διακοπεί η πρώτη κατηγορία, οι τηλεοπτικές πλατφόρμες θα κλείσουν, ξέρουμε ότι οι ομάδες της πρώτης κατηγορίας δε θα συναινέσουν ποτέ σε διακοπή του πρωταθλήματος αφού θα χάσουν τα λεφτά από τα τηλεοπτικά. Ξέρουμε ότι ολόκληρη η βιομηχανία του ποδοσφαίρου θα καταρρεύσει εάν διακοπεί η πρώτη κατηγορία γι’ αυτό άλλωστε δεν κάνετε καν σκέψεις για διακοπή της.

Τουλάχιστον στηρίξτε τα σωματεία των πιο χαμηλών κατηγοριών, αφήστε τα να δουλέψουν, βοηθήστε τα να επιβιώσουν. Υπάρχουν άνθρωποι που εξαρτώνται από το ποδόσφαιρο, παίκτες που βασίζονται στα 1 500 ευρώ που παίρνουν κάθε μήνα από τις ομάδες τους, γυμναστές, φυσιοθεραπευτές, αναλυτές και προσωπικό που δουλεύει με 1 000 ευρώ το μήνα για να ταΐσει τα παιδιά του. Υπάρχει κόσμος που πραγματικά ζει από το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό, δεν περιστρέφονται όλα γύρω από τα εκατομμύρια της πρώτης κατηγορίας. Δεν παίρνουν όλοι εκατομμύρια και δεν μπορούν όλοι να αντέξουν δύο και τρεις μήνες χωρίς μισθό.

Και κάτι τελευταίο. Τα σωματεία πρέπει να αντιδράσουν μαζικά σε όλο αυτό που γίνεται. Όχι μόνο για να συνεχιστούν οι προπονήσεις σε Πάφο και Λεμεσό αλλά και για να καταρτιστεί ένα πλάνο στήριξης των ομάδων, οικονομικής και ψυχολογικής, αλλά και για να συνεχιστούν τα πρωταθλήματα σε όλες τις κατηγορίες. Μέχρι στιγμής, πέραν από την ΟΜΟΝΟΙΑ 1948, δεν έχω δει άλλες ανακοινώσεις που να καυτηριάζουν την όλη κατάσταση, εκτός από 3 – 4 μεμονωμένες αναφορές από κάποια σωματεία. Είναι καιρός σχηματισμού ενός κοινού μετώπου από τα σωματεία των πιο χαμηλών κατηγοριών. Είναι πλέον θέμα επιβίωσης και πρέπει να μπει το κοινό καλό πάνω από τις όποιες διαφορές υπάρχουν.

ΥΓ. Από σήμερα το Σωματείο μας διαθέτει online εγγραφή μελών αλλά και online donation. Με ένα μόνο κλικ μπορεί ο καθένας να βοηθήσει την ΟΜΟΝΟΙΑ του Λαού σε αυτή τη δύσκολη εποχή. Εμείς δημιουργήσαμε αυτό το Σωματείο, εμείς το κρατήσαμε ζωντανό και το ανεβάσαμε εδώ που είναι και εμείς θα το ανεβάσουμε ακόμα πιο ψηλά.

Η παρούσα στήλη εκφράζει ΜΟΝΟ τον αρθρογράφο και σε καμία περίπτωση το Σωματείο ΑΛΣ ΟΜΟΝΟΙΑ ή τη σελίδα www.olaomonoia.com

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.