Πριν περίπου δέκα μέρες (στις 13/3) η ΕΔΕΚ, ο Σύνδεσμος Αλληλεγγύης με το Κουρδιστάν και το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν “Θεόφιλος” διοργάνωσαν εκδήλωση με τίτλο: “Κουρδικό – Νέα Γεωστρατηγικά Δεδομένα στη Μέση Ανατολή”. Βασικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο εξόριστος Κούρδος βουλευτής του τουρκικού κοινοβουλίου Faysal Sariyildiz (Βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, HDP), που εδώ και τρία χρόνια δεν μπορεί να επιστρέψει στη Τουρκία καθώς το καθεστώς Ερντογάν προσπαθεί να τον κλείσει ξανά στη φυλακή.

Στην εκδήλωση ήταν επίσης ομιλητής ο Τσερκέζ Κορκμάζ (Cerkez Korkmaz), πολιτικός ακτιβιστής, υπέρμαχος του αγώνα των Κούρδων για αυτοδιάθεση. Δυστυχώς, ο Τσερκέζ κατόπιν αιτήματος της γερμανικής κυβέρνησης συνελήφθει στο αεροδρόμιο Λάρνακος. Είναι ξεκάθαρο πως το αίτημα της γερμανικής κυβέρνησης είναι καθοδηγούμενο από το καθεστώς που διοικεί την Τουρκία και καταπιέζει τους λαούς που ζουν στα εδάφη της. Οι τούρκικες αρχές υποστηρίζουν πως ο Τσερκέζ ανήκει στις τάξεις του PKK που δυστυχώς λόγω της προπαγάνδας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια από τον Ερντογάν και το κόμμα του έχει ενταχθεί στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η σύλληψη του Τσερκέζ αποδεικνύει ξανά την ανεπάρκεια των κυβερνώντων μας. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παραχωρήσει στον Τσερκέζ πολιτικό άσυλο, αφού η Δικαιοσύνη έκρινε πως η ζωή του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο λόγω των διωγμών που υφίσταται από το καθεστώς Ερντογάν. Επομένως η σύλληψη του προκαλεί το εξής τραγελαφικό: η κυπριακή αστυνομία ακυρώνει την προ ετών απόφαση του δικαστηρίου που του παραχώρησε άσυλο και τα απαιτούμενα έγγραφα για να ταξιδεύει προς και από την Κύπρο. Η δε πιθανότητα έκδοσης του στην Γερμανία για να δικαστεί εκεί θα αποτελέσει σκάνδαλο ολκής, καθώς θα σημάνει την απόλυτη υποταγή στα “θέλω” του Ερντογάν.

Καλούμε την κυβέρνηση να αφήσει ελεύθερο τον Τσερκέζ Κορκμάζ και να μην ακυρώσει την απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου, οτιδήποτε πέραν από αυτό θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της δικτατορικής κυβέρνησης της Τουρκίας και θα συμβάλει στην περαιτέρω καταπίεση του μαχόμενου κουρδικού λαού.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.