ΘΥΡΑ 9:

Σαν σήμερα στις 12 Απρίλη του 1961 ο άνθρωπος ξέφευγε για πρώτη φορά από την έλξη του πλανήτη του και μόλις τέσσερα χρόνια μετά την εκτόξευση των δορυφόρων Σπούτνικ, έβγαινε τώρα ο ίδιος στο Διάστημα. Και τα δυο επιτεύγματα του σοσιαλισμού και της Σοβιετικής Ένωσης,όπως και οι εκτοξεύσεις των Λούνα και η φωτογράφιση της αθέατης πλευράς της Σελήνης το 1959.

Σαν σήμερα πριν από 61 χρόνια ο Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα. Μέσα στο διαστημόπλοιο «Βοστόκ 1», ο υποσμηναγός της πολεμικής αεροπορίας της ΕΣΣΔ, έκανε μια περιστροφή γύρω από τη Γη σε ύψος 302 χιλιομέτρων, ταξιδεύοντας για 108 λεπτά με ταχύτητα περίπου 30.000 χιλιομέτρων την ώρα. Στο άκουσμα της είδηση ότι ένας άνθρωπος κατάφερε να ταξιδέψει στο διάστημα για πρώτη φορά, σκόρπισε κύμα ενθουσιασμού σε όλο το κόσμο, με εξαίρεση τις ΗΠΑ… Ένα τεράστιο επίτευγμα του πρώτου εργατικού κράτους που δημιουργήθηκε στον κόσμο που για να το συγκρίνουμε με το σήμερα το σήμερα της πανδημίας και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, παρείχε τα στοιχειώδη στο λαό, όπως η δωρεάν υγεία και παιδεία.

O Γκαγκάριν έγινε ο ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης και όλων των ελεύθερα σκεπτόμενων ανθρώπων του κόσμου. Επιστρέφοντας στη γη η περιοδεία του ανά το παγκόσμιο τον έφερε και στη μικρή μας Κύπρο τον Φλεβάρη του 1962. Δεκάδες χιλιάδες Κύπριοι υποδέχθηκαν τον Σοβιετικό ήρωα σε Λευκωσία, Αμμόχωστο και Λεμεσό. Ο Γκαγκάριν πέραν από τις συναντήσεις του με την πολιτική ηγεσία του τόπου συνάντησε την ΟΜΟΝΟΙΑ, την ομάδα του λαού και χαιρέτησε τους ποδοσφαιριστές της. Στην φωτογραφία στο παλαιό Γ.Σ.Π διακρίνετε ο Γιούρι Γκαγκάριν να χαιρετά τους παίκτες του Α.Σ.Ο.Λ Κώστας Παναγιώτου, Νίκο Ελευθεριάδη, Κόκος Χριστοφόρου και Αντωνάκη Γρηγορίου.

Έκτοτε έχουν αλλάξει πολλά. Η Σοβιετική Ένωση δεν υπάρχει, η Κύπρος είναι μοιρασμένη από την κατοχή και η ΟΜΟΝΟΙΑ έχει ξεπουληθεί στο εξ Αμερικής ορμώμενο κεφάλαιο. Αλλά εμείς έχουμε ακόμη τη δική μας διαστημική λατρεία που μας εκτοξεύει και μας ταξιδεύει. Μια ομάδα από το λαό για το λαό που μας επιτρέπει βλέποντας παλιές φωτογραφίες να νιώθουμε περήφανοι.

Υ.Γ – Θερμές ευχαριστίες στο παλαίμαχο τερματοφύλακα της ομάδας μας κύριο Νίκο Ελευθεριάδη που μοιράστηκε μαζί μας όλα όσα θυμόταν από την τότε συνάντηση του με τον Γιούρι Γκαγκάριν. Ακόμη πιο θερμές ευχαριστίες που αποδέχτηκε να μας μιλήσει με τόση χαρά και να τον αναφέρουμε στην ανακοίνωση μας σε μια εποχή που άλλοι μας συμπεριφέρονται σαν λεπρούς.

ΟΜΟΝΟΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.