Καυστική ανακοίνωση εξέδωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών με αφορμή την απαγόρευση διεξαγωγής ομαδικών αθλημάτων αλλά και τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας.

Δείτε τι αναφέρεται στην ανακοίνωση:

Έντονη δυσαρέσκεια προκάλεσαν σε όλο το οικοδόμημα του αθλητισμού, και φυσικά και στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ποδοσφαιριστών (ΠΑ.Σ.Π.), οι εξαγγελίες της Τετάρτης (27/01) του Υπουργού Υγείας, μέσα από τις οποίες γι΄ άλλη μία φορά ο αθλητισμός δέχτηκε αναίτιο και αχρείαστο πλήγμα.

Τη στιγμή που ξεκινούν οι χαλαρώσεις και ανοίγουν πολυσύχναστοι χώροι, ο αθλητισμός θα παραμείνει… κλειδωμένος μέχρι νεωτέρας, κάτι που έχει αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες σε χιλιάδες παιδιά, σε χιλιάδες ερασιτέχνες αθλητές και σε εκατοντάδες επαγγελματίες αθλητές και το αντίστοιχο προσωπικό που συνθέτουν το αθλητικό οικοδόμημα.

Για να γίνει ακόμη πιο εξωφρενικό το όλο θέμα, ο Υπουργός Κωνσταντίνος Ιωάννου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, με ύφος χιλίων καρδιναλίων, απέρριψε τα δεδομένα που τίθενται από ανθρώπους του αθλητισμού (κι όχι μόνο του ποδοσφαίρου) περί μικρής επικινδυνότητας στο χώρο του αθλητισμού. Τα δεδομένα, όμως, που παραθέτει στο τέλος αυτού του Δελτίου Τύπου ο ΠΑ.Σ.Π., αποδεικνύουν το αντίθετο, αφήνοντας εκτεθειμένο τον υπουργό.

Όπως εκτεθειμένοι μένουν και επιδημιολόγοι, όπως για παράδειγμα ο κ. Καραγιάννης, ο οποίος την προηγούμενη της ανακοίνωσης των χαλαρώσεων, έκανε λόγο, σε μια από τις πάμπολλες του εμφανίσεις σε ΜΜΕ, περί «ευχάριστων εξελίξεων που έρχονται στον αθλητισμό». Βεβαίως, με βάση την αντιμετώπιση που λαμβάνει ο αθλητισμός εδώ και μήνες, το λουκέτο, ίσως να είναι η πραγματική «ευχάριστη εξέλιξη» για τους αρμόδιους…

Ως η συντεχνία εκατοντάδων ποδοσφαιριστών, ο ΠΑ.Σ.Π. συνεχίζει την έντονη του δράση για αντιμετώπιση του λυπηρού και επικίνδυνου για την κυπριακή κοινωνία, θέματος της αντιμετώπισης που τυγχάνει ο αθλητισμός. Πέραν από τις συνεχείς επαφές με τους φορείς, που θα συνεχίζονται, ο ΠΑ.Σ.Π. αναλαμβάνει από την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου πρωτοβουλία συντονισμού του αθλητικού οικοδομήματος, κατά των παράλογων μέτρων που έχει φέρει σε εξαθλίωση εκατοντάδες άτομα και χιλιάδες παιδιά σε μη αναστρέψιμη αρνητική κατάσταση για την υγεία τους, σωματική και ψυχολογική.

Ταυτόχρονα, ο ΠΑ.Σ.Π. θα συνεχίσει σε συνεργασία με την ΚΟΠ, τις ενέργειες προστασίας των μελών του, ειδικά των μικρότερων κατηγοριών, και κυρίως σε θέματα οικονομικών, αφού έχουν πληγεί τα μέγιστα από το αδικαιολόγητο παρατεταμένο lockdown. Όλα αυτά, με το γενικό παράλογο της απαγόρευσης αγώνων των μικρών κατηγοριών και ενώ επιτρέπονται οι αγώνες των μεγάλων κατηγοριών, να συνεχίσει να υφίσταται.

Η οφειλόμενη απάντηση στον κύριο υπουργό

Ο ΠΑ.Σ.Π. απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας με αφορμή τις εξαγγελίες του την Τετάρτη και τα μέτρα που αφορούν τον αθλητισμό και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο στις μικρές κατηγορίες. Στην επιστολή, την οποία δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα αγνοηθεί και πάλι, τονίζουμε την έντονη διαφωνία μας με τα μέτρα και τονίζουμε την τεράστια αναστάτωση ανάμεσα στις τάξεις των αθλητών και των ποδοσφαιριστών των μικρών κατηγοριών, που είναι στην πλειοψηφία τους Κύπριοι πολίτες.

Τονίζουμε το παράλογο της απαγόρευσης της εκγύμνασης, των προπονήσεων και των αγώνων σε ανοικτούς χώρους, τη στιγμή που δεν θα γίνεται χρήση αποδυτηρίων και θα γίνονται τακτικοί έλεγχοι rapid test, σε άτομα που αποτελούν τον ίδιο κορμό προσώπων καθημερινά.

Όσον αφορά την ατυχέστατη απάντηση του κύριου υπουργού σε ερώτηση, ως ΠΑ.Σ.Π. παραθέτουμε πιο κάτω αναλυτικά τα δεδομένα από τη δημοσιευμένη έρευνα του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων), τα οποία επικαλέστηκε ατυχώς και παραπλανητικά ο Υπουργός στις δηλώσεις του.

Βάση των δεδομένων που αναφέρονται, φτιάξαμε τον πίνακα των μέσο όρο κρουσμάτων ανά cluster στους διάφορους τομείς εργασίας. Σε πόσα άτομα δηλαδή κατά μέσο όρο εξελισσόταν ένα cluster μέσα στο χώρο εργασίας.

Επεξεργασία/Πακετάρισμα τροφίμων, Νοσοκομεία, Στέγες Φροντίδας, Οικοδομές και Εργοστάσια είναι χώροι όπου παρατηρείται μεγαλύτερη εξάπλωση των cluster. Όσο και να ψάξαμε δεν βρήκαμε κάπου δεδομένα για τον αθλητισμό (σε ανοικτά ή κλειστά γήπεδα) και θα παρακαλούσαμε τον Υπουργό να μας ενημερώσει για τα στοιχεία που έχει για τον συγκεκριμένο κλάδο από το ECDC.

Στην κατηγορία «Άλλοι Κλάδοι» όπου ο μέσος όρος δεν είναι τόσο υψηλός, εμπεριέχονται τα κέντρα αλληλογραφίας/κούριερ, αποθήκες, εκκλησίες, συγκοινωνίες, σπα και γυμναστήρια, χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς τον μέσο όρο για τον κάθε κλάδο. Επίσης η έρευνα αναφέρει ότι όλα τα cluster εμφανίστηκαν κυρίως σε εσωτερικούς χώρους εργασίας. Αυτό σε συνάρτηση με την απουσία κλάδων εξωτερικών χώρων εργασίας από την έρευνα είναι εμφανές ότι αποδεικνύει το πόσο πιο ασφαλής είναι ο αθλητισμός, ανάμεσα τους και το ποδόσφαιρο.

Επίσης βλέποντας τα στοιχεία που βρήκαμε (μέχρι τις 17/12/2020) συγκρίνοντας τους νοσούντες ποδοσφαιριστές στις ομάδες α’ κατηγορίας ο μέσος όρος αναμεταδόσεων ανά περίπτωση είναι κάτω από τέσσερις (4). Εάν αφαιρέσουμε μάλιστα τα τρία μεγάλα cluster (Νέα Σαλαμίνα, Εθνικός, ΑΠΟΕΛ) τότε μιλάμε για εξαιρετικά χαμηλή αναμετάδοση. Κι ο λόγος που το λέμε αυτό είναι επειδή πολλές φορές είχαμε νοσούντες που δεν οδήγησαν σε μεταδόσεις μέσα σε μια ομάδα ενώ επίσης τώρα, σε σύγκριση με την αρχή του Πρωταθλήματος, υπάρχουν και τα rapid tests τα οποία μπορούν να κάνουν τακτικά οι ομάδες και σε συνδυασμό με την μη χρήση αποδυτηρίων οι πιθανότητες για αναμετάδοση μειώνονται ραγδαία. Δυστυχώς δεν έχουμε τα δεδομένα από τις μικρές κατηγορίες όμως το σίγουρο είναι πως η εικόνα ήταν καλή και δεν είχαμε καν τόσο μεγάλα cluster όπως την Α’ Κατηγορία.

Κλείνοντας, πρέπει να τονίσουμε τη διαστρέβλωση των αριθμών από κάποιους. Το να βλέπει κανείς τα cluster σε ένα κλάδο -και γενικά τις μεταδόσεις- κι όχι τα κρούσματα είναι η πιο σωστή και ουσιώδης μέθοδος για να βγουν συμπεράσματα για την επικινδυνότητα του. Δυστυχώς κάποιοι έχουν μπει στον παραλογισμό να ανακοινώνουν διπλά και τριπλά κρούσματα του ιδίου ατόμου και με λάθος εκφράσεις. Εάν για παράδειγμα ένας 17χρονος μαθητής, ο οποίος είναι και παράλληλα ποδοσφαιριστής, βρεθεί θετικός σε ένα rapid test, τότε θα ανακοινωθεί «κρούσμα στο Λύκειο τάδε» και ταυτόχρονα «κρούσμα στην ομάδα τάδε» απλά επειδή ανήκει στους συγκεκριμένους χώρους. Μόνο εάν μεταδώσει τον ιό σε δεύτερο άτομο στο Λύκειο ή στην προπόνηση θα ήταν ορθό να πούμε ότι υπήρξε «κρούσμα (μίας μετάδοσης) στο χώρο». Κάτι που δείχνουμε πιο πάνω ότι δεν συμβαίνει στον αθλητισμό.

*Κλικ στην εικόνα για μεγαλύτερη ανάλυση

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.