Φίλος και μέλος της ομάδας μας, βρέθηκε στο Μεξικό και συγκεκριμένα στην πολιτεία Chiapas. Εκεί επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο των Μάγιας, το Palenque στο Νότιο Μεξικό, μέρος του οποίου μπορείτε να δείτε πίσω από το κασκόλ!

Επισκέφθηκε και μας έστειλε φωτογραφίες από Ζαπατιστικές Κοινότητες.

Η επιγραφή αναγράφει με μεγάλα γράμματα: Όλα για όλους, τίποτα για ‘μας, και κάθετα, Αυτόνομος Επαναστατικός Δήμος Ζαπατίστα.

Ο Στρατός των Ζαπατίστα για την Εθνική Απελευθέρωση (ισπανικά: Ejercito Zapatista de Liberacion Nacional, EZLN) είναι αριστερό-ελευθεριακό πολιτικό και στρατιωτικό κίνημα που έκαναν τους εαυτούς τους γνωστούς στον έξω κόσμο μέσω κατάληψης της San Cristobal de las Casas της πολιτείας Τσιάπας του Μεξικού.

Η εξέγερση επεκτάθηκε σταδιακά σε άλλες πόλεις της Τσιάπας, με βασικά αιτήματα στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης, αναδιανομή της γης και διατροφή για τους ιθαγενείς Ινδιάνους. Αρχηγός δεν υπάρχει, αλλά βασικοί ομιλητές του κινήματος είναι ο Σουμπκομαντάντε  Γκαλεάνο (πρώην Μάρκος, ο μόνος που δεν είναι Μάγιας), ο Σουμπκομαντάντε Μοϊσές και η Σουμπκομαντάντε Ελίσα.

Χαρακτηριστικά του EZLN, ότι βασική τους ταυτότητα είναι η αυτονομία και η αμεσοδημοκρατία στον τρόπο λειτουργίας του.  Είναι ξεκάθαρα αντινεοφιλελεύθερο και αντικαπιταλιστικό κίνημα.

Η ομάδα πήρε το όνομά της από τον Emiliano Zapata, τον αγροτικό επαναστάτη και διοικητή του Απελευθερωτικού Στρατού του Νότου κατά τη Μεξικανική Επανάσταση, και θεωρεί τον εαυτό του ιδεολογικό κληρονόμο. Σχεδόν όλα τα χωριά του EZLN περιέχουν τοιχογραφίες με εικόνες του Zapata, του Ernesto “Che” Guevara και του Subcomandante Marcos.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.