Η μη χρησιμοποίηση Κυπρίων ποδοσφαιριστών, ειδικά στην Α’ Κατηγορία, και, γενικότερα, η ξενομανία, είναι ένα θέμα που ταλανίζει το κυπριακό ποδόσφαιρο. 

Το Σωματείο μας, από την ημέρα ίδρυσης του, έχει σαν αρχή του την απόκτηση μόνο Κυπρίων ποδοσφαιριστών στο ρόστερ του με σκοπό την ανάδειξη των εγχώριων ταλέντων. 

Αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα μας το αρθρο του Γιάννη, μέλους της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και της Θύρας 9:

“Πού χάθηκαν οι κύπριοι ποδοσφαιριστές; Αυτός είναι ο τίτλος της σημαντικότερης είδησης της μέρας σε αθλητική ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Διεθνούς Παρατηρητήριου Ποδοσφαίρου (CIES) σε ότι αφορά την Κύπρο, μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου χρησιμοποιήθηκε μόνο το 8,4% των ποδοσφαιριστών που προέρχονται από τις Ακαδημίες, με πρώτο τον Ολυμπιακό με 32,1% και δεύτερη την ΕΝΠ με 21%. 

Στις τελευταίες θέσεις σύμφωνα με την έρευνα βρίσκονται Ακρίτας, Άρης, Καρμιώτισσα και Πάφος με το απόλυτο 0%!

Σε μια άλλη έρευνα αναφέρεται ότι η Κύπρος με ποσοστό 81,1% κατέχει την πρωτιά στη χρησιμοποίηση ξένων ποδοσφαιριστών στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Μάλιστα το ποσοστό χρόνο με χρόνο αυξάνεται αφού το 2019 το ποσοστό ήταν στο 66,8%, το 2020 στο 72,4% και το 2021 στο 76,6%. 

Πράγματι αυτή είναι η αμείλικτη πραγματικότητα σήμερα στο κυπριακό ποδόσφαιρο. 

Σαν μια μικρογραφία του τι συμβαίνει σήμερα στον παγκόσμιο χάρτη, αφού πλέον το ποδόσφαιρο αποτελεί ένα από τα πιο κερδοφόρα κεφάλαια στον καπιταλισμό, με τεράστια ποσά που καταλήγουν στις τσέπες των ιδιοκτητών των ομάδων-εταιριών, έτσι και στην Κύπρο, πολυεκατομμυριούχοι επενδυτές έχουν μετατρέψει ομάδες που αγωνίζονταν για την επιβίωση τους, σε μεγαθήρια με πρωταγωνιστικό ρόλο στελεχωμένες από αστέρες που υπό άλλες συνθήκες ούτε καν θα σκέφτονταν το ενδεχόμενο να αγωνιστούν στην Κύπρο. 

Ομάδες που βασίζονταν κάποτε αποκλειστικά στις ακαδημίες τους, σήμερα τις βλέπουμε να μην έχουν καν κύπριο ποδοσφαιριστή στις τάξεις τους, αλλά θεωρούνται ανερχόμενη δύναμη με προϋπολογισμό δεκάδων εκατομμυρίων.

Κι όμως υπάρχει ένα σωματείο που όχι μόνο αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, αλλά στελεχώνεται αποκλειστικά με κύπριους ποδοσφαιριστές. Είναι το σωματείο μας People’s Athletic Club “Omonoia 29M” που ιδρύθηκε το 2018 σαν μια ρωγμή στο σύστημα, μετά το ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση της Ομόνοιας, κατακρίβειαν του ποδοσφαιρικού ΑΣΟΛ. 

Ένα σωματείο που ξεκίνησε από την τελευταία ερασιτεχνική κατηγορία, το λεγόμενο αγροτικό ποδόσφαιρο, που στηρίχτηκε στον κόσμο του και σε ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, ανέβηκε 3 κατηγορίες σε 3 χρόνια, πέρσι τερμάτισε στη μέση της βαθμολογίας στην Β και σήμερα με 2 νίκες σε 2 αγώνες διεκδικεί με αξιώσεις, ακόμα και την άνοδο, χωρίς όμως την παραμικρή έκπτωση στο θέμα στελέχωσης. 

Για μένα το να παίζει η ομάδα αποκλειστικά με κύπριους και τα όσα έχει κατορθώσει μέχρι τώρα, είναι η μεγαλύτερη κίνηση ενάντια στα όσα επιβάλει το μοντέρνο ποδόσφαιρο και η μεγαλύτερη νίκη ενάντια στους κυρίαρχους που λυμαίνονται σήμερα το ποδόσφαιρο. Πόσο μάλλον για τα σημερινά δεδομένα, όπου ακόμα και στην Β Κατηγορία, υπάρχουν ομάδες με διψήφιο αριθμό ξένων ποδοσφαιριστών.

Ασφαλώς δεν υπάρχει θέμα ρατσισμού, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αγωνιστούν στην ομάδα ποδοσφαιριστές από άλλες χώρες, είναι πολύ πιθανόν να γίνει, ιδιαίτερα σε περίπτωση ανόδου. 

Είναι όμως η στοχοπροσήλωση στην ανάδειξη νεαρών κύπριων ποδοσφαιριστών ή οι δεύτερες ευκαιρίες που έδωσε αυτό το σωματείο σε πολλούς που υποτιμήθηκαν και θεωρήθηκαν ξεγραμμένοι. Είναι ακριβώς αυτή η υποτίμηση που ήρθε σαν αποτέλεσμα της πλήρης εμπορευματοποίησης-ιδιωτικοποίησης των ομάδων και το μεγάλο χάσμα που δημιουργείται με τους επενδυτές και τον πακτωλό εκατομμυρίων. 

Δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον, αλλά για μένα μόνο και μόνο αυτό, είναι αρκετό για να γράψει ιστορία, καθώς πέτυχε μια μεγάλη ρήξη και ανατροπή στον χώρο του αθλητισμού και όχι μόνο”

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.