Όλοι μας ή σχεδόν όλοι μας, έχουμε δει, μας έχουν κάνει tag ή έχουμε σχολιάσει τα ποδοσφαιρικά challenges που είναι trend (της μόδας) τις τελευταίες μέρες, κυρίως λόγο του περισσότερου χρόνου που αφιερώνουμε στα Social Media.
Έχουμε δει αρκετούς οπαδούς να διαλέγουν θρύλους του ποδοσφαίρου όπως Μαραντόνα, Ροναλντίνιο, Ρονάλντο (το 9άρι) και Ζιντάν. Άλλοι διάλεξαν πιο “αλήτες” όπως Τότι, Ντε Ρόσσι και Πουγιόλ. Όλοι οι Ομονοιάτες όμως, διάλεξαν σίγουρα τουλάχιστον ένα ή περισσότερους ποδοσφαιριστές του ΑΣΟΛ. Στις πλείστες 5άδες των οπαδών της ομάδας μας, μπορούμε να βρούμε Ράουφμαν ή Νούνο Ασίς. Κάποιοι άλλοι διάλεξαν περισσότερους από έναν όπως Νικόλα Γεωργίου και Λευτέρη Κοντολεύτερο.
Οι πιο σύγχρονοι ποδοσφαιριστές που είδαμε όμως να συμπεριλαμβάνονται είναι της αγαπημένης μας ομάδας. Είδαμε αρκετούς ποδοσφαιριστές να συμπεριλαμβάνονται, εγώ προσωπικά τοποθέτησα τον Γιώργο Μαυροφτή και τον Στέφανο Ιωάννου στις επιλογές μου (αν και μου ήταν πιο δύσκολο να διαλέξω μέσα από την ομάδα μας παρά τους ποδοσφαιριστές μεγαθύρια).
Την ίδια ώρα όμως, ένας οπαδός της ομάδας μας, έκανε μια άλλη πεντάδα. Όχι την αγαπημένη του αλλά ούτε και τους χειρότερους ποδοσφαιριστές της ομάδας μας. Έκανε 5αδα με τις χειρότερες αναμνήσεις από την κερκίδα. Την δημοσιεύουμε πιο κάτω:
1. Δεκέμβριος 2007, η χρονιά δεν πάει ιδιαίτερα καλά για την ΟΜΟΝΟΙΑ. Μια μέρα φέρνουν στο οίκημα του σωματείου ένα που τα πρώτα PCs που αγόρασε το κόμμα, με DOS πάνω κόμα (φαντάσου). Το κόμμα τότε ήταν σε προεκλογικούς ρυθμούς, για την μεγάλη εκλογική μάχη που ανέδειξε τον Δημήτρη Χριστόφια πρόεδρο της Δημοκρατίας τζαι αποφάσισε να αναβαθμίσει τα PCs του. Ένα που τα παλιά κομπιούτερ λοιπόν καταλήγει στην ΟΜΟΝΟΙΑ. Κουρτίζει το ο γυμναστής της ομάδας το κομπιούτερ (που ήταν τζαι γιος υψηλόβαθμου στελέχους του κόμματος) τζαι μπαίνει μέσα στο γραφείο γόνος της γνωστής οικογένεια δυναστών της Νικαράγουα που ο μύθος τον θέλει ως τον τελευταίος επιζώντα που κατάφερε να διαφύγει μυστικά στην Κύπρο, Δώρος Σομόζα Σεραφείμ. Ο διάλογος που ακολουθεί είναι πραγματικός:
– Εεε Κυπριανούην, ναμπον τούτο το μασκαραλίκην που μας εστείλαν που πάνω;
– Πρόεδρε εν κομπιούτερ, εβάλαμεν του τζαι ίντερνετ. Έλα να σου δείξω.
– Τζαι να μπου κάμνεις με τούτο δηλαδή το ίντερνετ;
– Ρωτάς του λέξεις τζαι απαντάσου πίσω τι ξέρει…
– Εεε καλό γράψε τζιαμέ “Πράσινο” να δούμε αν θα μας φκάλει την σιυλάκα…
Η αναζήτηση πράσινο στο γκούκολ έφκαλεν τους κάτι μαλακίες για τα χρώματα της ίριδας, για την αχρωματοψία κτλ.
– Ρε γράψε τζαι δίπλα “ποδόσφαιρο” να δούμε τι εν να σου φκάλει…
Το πρώτο αποτέλεσμα ήταν η εθνική ποδοσφαίρου του Πράσινου Ακρωτηρίου. Ενθουσιάζεται ο Δώρος, μπαίνουν μες το site. Τότε έπαιζεν ακόμα στην εθνική ο παίχτης που εικονίζεται στην πρώτη εικόνα. Έτσι έκλεισε η μεταγραφή του Arlindo Gomes Semedo ή απλώς Cafu.
2. Ήταν μες την Άνοιξη του 2007 (πάλε), η χρονιά δεν ετζυλούσεν ιδιαίτερα καλά (πάλε). Η ΟΜΟΝΟΙΑ έπαιζε μες το Τσίρειο τον Απόλλωνα τζαι ήθελε νίκη για να παραμείνει στην κατηγορία. Ήμουν γήπεδο, 12 χρονών, με τον αρφό μου, τότε 16. Στο 66′ εφάμεν το, 1-0 για τον Απόλλωνα, με αυτογκόλ που τον ποδοσφαιριστή που για πολλά χρόνια σκεφτόμουν αν είχεν καταλάβει ότι αγωνίζεται μαζί με τζείνους που φορούν πράσινα ή με τους αντίπαλους, Νέλσον Βέιγκα (αν δεν με απατά η μνήμη μου μιαν χρονιά έβαλεν 4 αυτογκόλ, επίσης ήταν διεθνής με το Πράσινο Ακρωτήρι τζαι συμπαίχτης του Καφού, κάποιοι λένε ότι ήβραν τον με τον ίδιον τρόπο!). Έκατσεν πίσω ο Απόλλωνας, ανάπηροι εμείς, το ματς επίενεν για άσο καρφωτό. Στο 85′ κόρνερ, χτυπιέται η μπάλα τζαι αμαρκάριστος ο Ντοπρασίβιτς παστελώνει το. Τζυλά η ώρα… 4′ λεπτά καθυστερήσεις. 94’… Τελευταία καμινάδα, σαντανωσιές στην άμυνα του Απόλλωνα. Η μπάλα καταλήγει στον sexy boy της εποχής Βλάτκο Γκροζντανόφσκι. Τζείνος κάμνει κάτι σπασμωδικά, πάει να την σταματήσει φέφκει του… στα πολλά σουτάρει ένα που τα πιο ανεμικά σουτ που είδα ποττέ μου σε επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Αν κλείσω τα μάθκια μου τωρά, μετά που 13 χρόνια, μπορώ να θυμηθώ καθαρά τζαι τα 8 δευτερόλεπτα που εχρειάστηκαν για να περάσει η μάππα μπροστά που 7 ποδοσφαιριστές, τον Σβαλόφσκι να πέφτει σε slow motion τζαι στο τέλος την μάππα να καταλήγει στο πλεχτό. Ο δεύτερος παίχτης λοιπόν: Βλάτκο Γκροζντανόφσκι.
3. Νοέμβριος 2009 (η χρονιά που το εσηκώσαμεν, έχασα μόνο ένα ματς), είχαμε τεράστια ανάγκη για σέντερ φορ. Στέλνει η διοίκηση του Μάστρε Μιλτή υπάλληλο του Λαϊκού, που στον ελεύθερο χρόνο του έκαμνε τον σκάουτερ, στην Πολωνία να δει επιθετικούς. Άνταλος τα φέρνει η ζωή, ο τύπος καταλήγει να βλέπει τον αγώνα Λεχ Πόζναν – Μπελχάτοφ. Πως τα καταφέρνει η Λεχ, στο 50′ τρώει τες 0-2. Το ματς τελικά τελειώνει 2-2, με τον σκάουτερ της ΟΜΟΝΟΙΑΣ να αποφασίζει να προτείνει στον μάστρε Μιλτή να φέρει στην ΟΜΟΝΟΙΑ τον σκόρερ του 2ου γκολ της Λεχ, Ερνάν Ρενγκίφο, που μάλιστα είχεν το παρατσούκλι “La tortuga”. Το τραγελαφικό στην όλη υπόθεση ήταν ότι ο σκόρερ του πρώτου γκολ της Λεχ στον αγώνα ήταν ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο οποίος τότε νέος τζαι άσημος εθεωρήθηκε πως εν είχε την εμπειρία για να βοηθήσει την ΟΜΟΝΟΙΑ.
Η μεταγραφή του Ρενγκίφο έκλεισε επίσημα μέσα στην πρώτη βδομάδα του νέου χρόνου τζαι ώσπου να έρτει δεν επρόλαβεν να εγγραφεί για να αγωνιστεί στο πρώτο ματς του 2010 (εν τζαι ένει όπως τωρά που έρκεται ο παίχτης Παρασκευή νύχτα τζαι Σάββατο μεσημέρι παίζει κανονικά, επειδή εκανόνισεν η ομάδα να στείλει αναλύσεις στην ΚΟΠ με γαίμα που κάττον). Αφού δεν εμπορούσεν να παίξει στο πρώτο ματς εφέραν τον στο Δασάκι (επαίζαμεν με τον Εθνικό) να δει τον αγώνα. Θυμούμαι ότι έτσι όπως εμπαίναμε στο γήπεδο έρχετουν τζαι τζείνος μαζί με τον κόσμο για να πάει προς τις θέσεις των “επισήμων”. “Ρε εν τούτος ο Ρενγκίφο που εκλείσαμε, ναι ρε εν τούτος”, λαλεί ο που πίσω μου. Γυρίζω βλέπω τον τζαι λαλώ αμέσως: “θκιάολε, ρε κοπέλια εν ρεπάνια που εν ο Ρενγκίφο τούτος. Εν ο γιος του Πάμπη του Κυρίτση τζαι για να μεν μας πουν ότι επιάσαν τον με μέσον, περιπαίζουν μας ότι εν Περουβιανός στράικερ που έπαιζε στην Πολωνία”.
Μέχρι σήμερα δεν είμαι σίγουρος αν ήταν όντως ποδοσφαιριστής.
4. Από το τοπ5 μου δεν μπορώ να μην συμπεριλάβω τον άνθρωπο που ευθύνεται για την πρόωρη βιολογική μου γήρανση. Αντώνης Γιωργαλλίδης. Πρωταθλητές το 2010 πάμε Champions League. Πως τα καταφέρνουμε ακόμα δεν εκατάλαβε κανένας, αποκλειούμαστε που την Μέταλιστ (έπαιζεν τζαι ο Γιούρι Γκέλλερ τότε) στον 3ο προκριματικό του Champions League (“γιέ του κύριου Αντρέα” γαμιέσαι, πλάσαρε γαμώ τον καπηλέ μου, εν ανάγκη με το ζόρι να κρεμάσεις τον πορτάρην)… Στον 4ο προκριματικό του Γιουρόπα πέφτουμε με την Ρεντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ. Το ΓΣΠ πατούρι, αν έπεφτεν το τηλέφωνο σου χαμέ καλύτερα να πεις “εν πειράζει, ήταν τζαιρός να πιάσω άλλο” παρά να γυρέψεις να το έβρεις. Αν τελικά αποφάσιζες να σίυψεις να το έβρεις στην καλύτερη περίπτωση ήταν να εκουτούλας πάνω σε 3-4 κώλους, στην χειρότερη να κουτούλας πάνω σε τίποτε άλλο. Ο Γιωργαλλίδης σιεσμένος ως τζιαμέ που εν πάει ζητά να μεν παίξει! Στην θέση του μπαίνει ο Γιέβριτς. Στο πρώτο ανεμικό πλασέ που του εκάμαν πριν το δεκάλεπτο, ερούφησαν το. Τελικά το ματς τελειώνει 1-1. Πάμε στην Αυστρία… Αποφασίζει ο Γιωργαλλίδης πως θα παίξει… Τραγωδία. Ως το ημίχρονο ετρώαμεν τες 3-0. Ότι του εσύρναν μέσα έτρωεν το. Σκατά να του έσυρνα εν να έπιανεν παραπάνω μόνο που την σύγχυση του.
Άνταλος τα φέρνει η ζωή, την επόμενη χρονιά πάλε 4ο προκριματικό πέφτουμε με την Σάλτσμπουργκ. Πρώτο ματς πάλε μες το ΓΣΠ. Τουν τη φορά καταφέρνουμε όμως τζαι νικούμε 2-1, τζαι πάμε με αέρα στην Αυστρία. Πάμε ταξίδι Σάλτσμπουργκ. Μπαίνουμε μες το γήπεδο… Όφκερο! Πρέπει να ήμασταν πιο πολλοί ΟΜΟΝΟΙΑτες. Το πρώτο ημίχρονο τζυλά τέλεια, 0-0. Η Σάλτσμπουργκ εν εμπορούσε να κάμει τρεις πάσες, τελείως ακίνδυνη. Δυστυχώς όμως, κάπου στο μισό του δευτέρου ημιχρόνου, ο Γιωργαλλίδης συγχύζει το βόλεϊ με την μάππα τζαι πέφτει να αποκρούσει ένα απλό πλασέ με τα σιέρκα στην τζοιλιά σαμπώς τζαι εν να κάμει μανσέτα. Τελειώνει το ματς 1-0. Κλάμαν εγώ, ετρέχαν οι μύξες μου. Ο Αυστριακός σκηνοθέτης (αν διαβάζεις τουν το κόμμεντ θέλω να σου πω ότι γαμιέσαι) θέλοντας να δείξει το “κοντράστ των συναισθημάτων” δείχνει αρχικά μιαν Αυστριακή ροδολοασπρουλιάρα (εμφάνιση έτσι όπως εφαντάζετουν ο Χίτλερ την Άρια φυλή) τζαι μετά εμέναν που έκλαια με αναφιλητά τζαι εμάχουμουν να σκουπίσω τις μύξες μου.
Για τζειν την αγκούρα του Γιωργαλλίδη βιολογικά σήμερα είμαι 42 ετών.
5. Τέλος θα βάλω έναν πιο πρόσφατο στην λίστα γιατί τον θαυμάζω ιδιαίτερα. Χέντβιχες Μαντούρο ή αλλιώς ο Σημαντούρο! Ο άνθρωπος από όπου εμπνεύστηκε ο ιδρυτής του VLC player το logo για το πρόγραμμα του. Ήρτεν στην ΟΜΟΝΟΙΑ το 2017 σε ηλικία 31 ετών αλλά ήταν ήδη παλαίμαχος. Τη χρονιά πριν έρτει στην ΟΜΟΝΟΙΑ, έπαιζε στην Γκρόνικεν. Μέσα σε μια ολόκληρη σεζόν έπαιξεν συνολικά 150′ λεπτά χωρίς να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα τραυματισμού! Ούτε πάγκο. Οι οπαδοί εξιάσαν την ύπαρξη του.
Ο άνθρωπος πρέπει πραγματικά να γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες τζαι στα κατάστιχα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου που εκατάφερε να ολοκληρώσει μια χρονιά με 28 συμμετοχές, χωρίς να κυλήσει ούτε μισό του μισού ml δρώμαν που πάνω του! Προκαλώ όποιον θέλει να βάλει πίσω ματς της σεζόν 2017-2018 που να παίζει ο Μαδούρο τζαι να ψάξει να δει αν εβούρησεν έστω τζαι μια φορά. Είπαν μου κάποια άτομα ότι επειδή τότε ήταν ο καιρός των τεράστιων οικονομικών δυσκολιών, για να κάμουμνεν οικονομία, ο φροντιστής της ομάδας δεν επλύνησκεν την φανέλα του Μαδούρο, όπως του την εδίαν, εδίενεν του την πίσω την επόμενη μέρα. Αμφιβάλω αν εκατάλαβεν ο Μαδρούρο ότι του την εδίαν πίσω άπλυτη. Εν τέλει, έκατσεν ένα χρόνο στην ΟΜΟΝΟΙΑ τζαι στα 32 του επαρέτησεν την μάππα τζαι εγύρισεν στην Ολλανδία για να ανοίξει γραφείο για να διοργανώνει glamorous event! Αφοσιώθηκε σε τζείνο που τον γεμίζει, να οργανώνει πάρτι τζαι events, με djs τζαι Ολλανδούς κλαρινογραμπρούς…
Αυτά από εμένα.
Και για του λόγου το αληθές
Πάμπης Κυρίτσης (αρκετά νεότερος) – Ερνάν Ρενχίφο
Εδώ ο Δώρος Σεραφείμ στην τελευταία του φωτογραφία στη Νικαράγουα πριν να εκδιωχθεί
Εδώ ο Χέντβιχες Μαντούρο ένα χρόνο μετά που εκρέμασε τα παπούτσια. Είναι ο άνθρωπος που ξεκίνησε την μόδα με τα φουσκωτά φλαμίνγκο!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.