Τον περασμένο Αύγουστο γράφτηκε μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, καθώς μια ιστορική ομάδα, η Bury FC (134 χρόνια ιστορίας και δύο κατακτήσεις FA Cup) που τη φετινή σεζόν θα αγωνιζόταν ως νεοφώτιστη στην 3η κατηγορία, υποβιβάστηκε στις ερασιτεχνικές κατηγορίες λόγω χρεών.

Τα οικονομικά προβλήματα για την Bury είχαν ξεκινήσει από πιο πριν. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2018 ο επιχειρηματίας Steve Dale αγόρασε την ομάδα, με την έγκριση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αγγλίας, για μόλις ένα ευρώ και χωρίς να παρουσιάσει κάποιο σοβαρό πλάνο για να ξεπεραστούν οι τεράστιες οικονομικές της δυσκολίες. Ακολούθως, τον Απρίλιο του 2019, αφού ο Dale είδε ότι δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει (οι ποδοσφαιριστές ήταν ήδη αρκετούς μήνες απλήρωτοι), έβαλε ξανά το σύλλογο σε πωλητήριο, ενώ ταυτόχρονα η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας έθεσε χρονοδιάγραμμα στον Dale για να πουλήσει την ομάδα. Οι οπαδοί της ομάδας βλέποντας την στασιμότητα που υπήρχε στην πώληση της ομάδας τους, οργάνωσαν μέχρι και διαμαρτυρίες έξω από το γήπεδο. Τελικά δεν βρέθηκε αγοραστής και έτσι στις 27 Αυγούστου 2019 η Bury FC, με απόφαση της FA, έπαψε να ανήκει στις επαγγελματικές κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Με την διάλυση της Bury μια ολόκληρη πόλη μεγέθους 75 000 κατοίκων έμεινε χωρίς εκπρόσωπο στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα. Έμεινε ουσιαστικά χωρίς ποδοσφαιρική στέγη.

Παρόλα αυτά οι οπαδοί της Bury δεν έμειναν με τα χέρια σταυρωμένα. Τον περασμένο Οκτώβριο αποφάσισαν να ιδρύσουν μια νέα ποδοσφαιρική ομάδα με το όνομα Bury Association Football Club η οποία είναι ουσιαστικά η συνέχεια της ιστορικής Bury FC, η οποία έπαψε να υφίσταται. Η Bury AFC έκανε, τον περασμένο Δεκέμβριο, αίτηση για να αγωνιστεί στην North West Counties League (10η κατηγορία Αγγλίας). Η αίτηση έγινε αποδεκτή την περασμένη Παρασκευή κι έτσι, με το σύνθημα «By the fans, for the fans – Bringing football back to the town of Bury», τον επόμενο Αύγουστο η προσπάθεια των οπαδών της Bury θα πάρει σάρκα και οστά.

Το σύνθημα «By the fans, for the fans» μόνο τυχαίο δεν είναι, αφού σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ομάδας, εντός των επόμενων μηνών θα διεξαχθούν εκλογές στην Bury AFC για την ανάδειξη του διοικητικού συμβουλίου που θα ηγείται της ομάδας στο επερχόμενο πρωτάθλημα. Επίσης ο κόσμος της ομάδας ξεκίνησε εισφορές έτσι ώστε να μαζευτεί το ποσό των 200 000 λιρών που χρειάζεται η ομάδα για τα έξοδα της πρώτης σεζόν λειτουργίας της, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν και οι εγγραφές μελών. Ακόμα και το όνομα της ομάδας δόθηκε μετά από ψηφοφορία που έγινε μεταξύ των οπαδών.

Βλέποντας ιστορικές ομάδες να είναι έρμαια των ιδιοκτησιακών τους καθεστώτων, να διαλύονται και να εξαφανίζονται από τον ποδοσφαιρικό χάρτη μέσα σε μια νύχτα, αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι το μόνο μοντέλο διοίκησης το οποίο εγγυάται την επιβίωση ενός σωματείου ανεξάρτητα από τις αγωνιστικές του επιτυχίες και το αφήνει μακριά από μπλεξίματα με ιδιοκτήτες που αποσκοπούν μόνο στο κέρδος, είναι το μοντέλο λαϊκής βάσης. Ένα μοντέλο στο οποίο τα μέλη της ομάδας, οι οπαδοί που αγαπούν την ομάδα περισσότερο από τον οποιονδήποτε άλλο, έχουν τον πρώτο λόγο για το μέλλον της. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι στη σημερινή εποχή των εκατομμυρίων και των υπέρογκων ποσών που ξοδεύονται στο ποδόσφαιρο, πολλές ομάδες στρέφονται σε αυτό το μοντέλο για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν.

Καλή επιτυχία στους οπαδούς της Bury στο δύσκολο αυτό εγχείρημα.

Περισσότερες πληροφορίες για την Bury AFC μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας, https://buryafc.uk/, αλλά και στα Social Media (Facebook & Twitter).

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.