Με ανακοίνωση του το Πολιτιστικό Ίδρυμα 1948 εκφράζει την αλληλεγγύη στον απεργιακό αγώνα των εργαζόμενων στην Wolt που συνεχίζεται για 4η ημέρα.

Οι διανομείς, λαμβάνουν το ποσό των €2,40 για κάθε δρομολόγιο, από το οποίο ο εργοδότης τους κρατά το 41%, και η Wolt σκοπεύει να το μειώσει σε €2,26. Οι εργαζόμενοι εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες και δυσμενείς όρους, καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι για τα καύσιμα, τον προστατευτικό εξοπλισμό τους, τις τσάντες διανομής, όπως επίσης να καλύψουν οποιεσδήποτε φθορές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Αλληλεγγύη στον αγώνα των απεργών εργαζομένων της Wolt

Συνεχίζουν σήμερα για τέταρτη μέρα την απεργία τους οι εργαζόμενοι διανομείς της Wolt. Οι μισθοί πείνας και οι συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς με τους οποίους εργοδοτούνται οι εργαζόμενοι ως διανομείς της Wolt δεν είναι παρά κομμάτι της κυρίαρχης διεθνής τάσης που προωθεί την «ευέλικτη εργασία» και βαφτίζει τους εργάτες σε επιχειρήσεις υπηρεσιών ως συνεργάτες ή αυτοεργοδοτούμενους. Η παγκόσμια στροφή στην «οικονομία του διαμοιρασμού» είναι ακόμα μια προσπάθεια του κεφαλαίου να παραμερίσει ακόμα και αυτήν την κουτσουρεμένη εργατική νομοθεσία που απέμεινε, απορρυθμίζοντας ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις, αφήνοντας τους εργαζομένους στο έλεος των εργοδοτών-«συνεργατών» τους και των επιχειρήσεων εργολαβίας. Δεν είναι τυχαίο που πιο έντονα από όλους βιώνουν αυτή τη νέα πραγματικότητα που επιβάλλεται στους εργαζόμενους τα πιο ευάλωτα στρώματα της εργατικής τάξης όπως οι μετανάστες.

Έχουν αυταπάτες όσοι νομίζουν πως αυτή η στροφή στην «ευέλικτη εργασία» είναι μια παραφωνία που μπορεί να λυθεί απλά με την αλλαγή της κυβέρνησης και όχι μια ακόμα ιστορικά συγκεκριμένη μορφή έκφρασης της συστημικής εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Η απεργία των εργαζομένων της Wolt είναι γράμμα σε μπουκάλι από ένα μέλλον με μισθούς πείνας για την νεολαία και εργασιακή επισφάλεια για ντόπιους και μετανάστες εργαζόμενους. Εμείς δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει πραγματική συνεργασία εκμεταλλευτών και εκμεταλλευομένων.

Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να αποκτήσει ανθρώπινο πρόσωπο.

Αλληλεγγύη στον αγώνα των απεργών εργαζομένων της Wolt!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.