11 χρόνια περάσανε από την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος από όπλο μπάτσου στα Εξάρχεια. Πιο κάτω, η ανακοίνωση της ΘΥΡΑΣ 9:

“Στις 6 Δεκέμβρη 2008, o 15χρονος μαθητής Αλέξης Γρηγορόπουλος πέφτει νεκρός από το όπλο του μπάτσου Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια. Αυτή η εν ψυχρώ δολοφονία προκάλεσε μια εξέγερση κυρίως της νεολαίας σε όλη την Ελλάδα και έβγαλε χιλιάδες κόσμο στους δρόμους σε όλη την γη.

Η οικονομική κρίση που άρχισε τότε να πλήττει τα λαϊκά στρώματα και την νεολαία, η ανεργία, οι ελαστικές μορφές εργασίας, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης που επιχειρούσε τότε να διαλύσει στην Ελλάδα ότι είχε απομείνει από δημόσια και δωρεάν παιδεία, η αστυνομοκρατία και η ένταση της καταστολής απέναντι στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας, δημιούργησαν μια συσσωρευμένη δυσαρέσκεια που έφερε την μεγαλύτερη κοινωνική έκρηξη στην ελληνική μεταπολίτευση.

Σήμερα η κυβέρνηση της νέας δημοκρατίας, συνεχίζει με ακόμα περισσότερη αυταρχικότητα να προσπαθεί να επιβάλει ένα καθεστώς αστυνομικής κατοχής. Η κατάργηση του ασύλου, οι επιθέσεις σε κοινωνικούς χώρους, κέντρα αγώνα και καταλήψεις, οι μαζικές συλλήψεις και ξυλοδαρμοί σε κινητοποιήσεις, η απαγόρευση στο δικαίωμα της απεργίας, η μείωση κοινωνικών παροχών και αντιλαϊκές πολιτικές, η απάνθρωπη μεταχείριση των προσφύγων, είναι μόνο μερικά από τα όσα επιχειρήσει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για να υποτάξει το εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Μάλιστα σήμερα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η πρόσφατη αποφυλάκιση του Κορκονέα μετά την προκλητική απόφαση του εφετείου λόγω δήθεν έντιμου βίου(!) μια απόφαση που οπλίζει τους νέους δολοφόνους που θα σκοτώνουν στο όνομα του νόμου. Ήδη όμως αυτό που τους φοβίζει είναι εδώ, δηλαδή μια μαχητική αντίσταση και αντεπίθεση από το κίνημα στην Ελλάδα, με μαζικές και δυναμικές πορείες, απεργίες και πολύμορφες αγωνιστικές διεκδικήσεις. Ενδεικτική ήταν η μεγαλύτερη πορεία τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Οι αιτίες που άναψαν τότε τις φωτιές του Δεκέμβρη σε όλη την Ελλάδα μα και αλλού, δεν είναι άσχετες με όσα ζούμε στην κυπριακή πραγματικότητα. Από τον αθλητικό τρομονόμο που συλλαμβάνει 15χρονους στα γήπεδα μέχρι τον κοινωνικό έλεγχο και την κρατική καταστολή σε όποιον τολμά να αντισταθεί στον αυταρχισμό και τις πολιτικές του αστικού κράτους και του κεφαλαίου. Οι εξαγγελίες για αστυνομοκρατία και 24ωρη παρουσία στρατού και αστυνομίας στην Λευκωσία για αντιμετώπιση δήθεν της εγκληματικότητας και τρομοκρατίας, δείχνει τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Από το αποπνικτικό εκπαιδευτικό σύστημα που μετατρέπει τα σχολεία και πανεπιστήμια σε εξεταστικά κέντρα, μέχρι τα εργασιακά κάτεργα με δεκάδες νεκρούς εργάτες σε δήθεν εργατικά ατυχήματα, όπως αποκαλούνται από τον κυρίαρχο λόγο τα εγκλήματα των αφεντικών.

Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για μια άλλη κοινωνία, για να δημιουργήσουμε τους όρους για τις δικές μας αντιστάσεις και εξεγέρσεις. Το οφείλουμε στον Αλέξη και σε όλα τα παιδιά που έχασαν την ζωή τους από τους δολοφόνους και τα γρανάζια του συστήματος.

ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΙΠΑΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ”

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.