Αλληλεγγύη της Θύρας 9 στο αγωνιζόμενο φοιτητικό και λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα. Εδώ και μήνες ο ελληνικός Λαός βιώνει στο πετσί του τον αυταρχισμό και την καταστολή της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Δείτε την ανακοίνωση των οργανωμένων μας:

“Στην Ελλάδα η δεξιά κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το που ανέλαβε την εξουσία, έβαλε αμέσως στο στόχαστρο της την μαχόμενη νεολαία και το φοιτητικό κίνημα, αφού το πρώτο της νομοσχέδιο αφορούσε την ολοκληρωτική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ενός δικαιώματος που κατακτήθηκε κυριολεκτικά με αίμα και θυσίες φοιτητών και αγωνιστών.
 
Αυτό ήταν μόνο η απαρχή της κυβερνητικής στρατηγικής για το τσάκισμα κάθε κοινωνικής αντίστασης της νεολαίας και ιδιαίτερα η πειθάρχηση και υποταγή της σπουδάζουσας σε πανεπιστήμια που θα υπηρετούν τους νόμους της αγοράς, την νεοφιλελεύθερη ιδεολογία και τις επιχειρήσεις.
 
Επιστέγασμα αυτής της πολιτικής αποτελεί το άθλιο νομοσχέδιο της υπουργού παιδείας Νίκης Κεραμέως για τα πανεπιστήμια, που όχι μόνο εντείνει τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση μειώνοντας μέχρι 30 χιλιάδες τον αριθμό των εισακτέων, αλλά στοχεύει και στο να δημιουργήσει ένα καθεστώς αστυνομοκρατίας με κάμερες, συστήματα παρακολούθησης και κυρίως την δημιουργία σώματος καταστολής μέσα στις σχολές, την λεγόμενη πανεπιστημιακή αστυνομία.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά μετά την πτώση της χούντας, το νομοσχέδιο εισηγήθηκαν μαζί οι υπουργοί παιδείας και αστυνομίας! Καθόλου τυχαίο επίσης ότι οι διατάξεις του για όριο σπουδών, διαγραφές φοιτητών και πανεπιστημιακή αστυνομία, είναι κάτι που είχε εφαρμόσει η χούντα.
 
Η κυβέρνηση τρέμοντας την ανασύνταξη ενός ανατρεπτικού φοιτητικού κινήματος, επιχείρησε να αξιοποιήσει στο έπακρο τις συνθήκες της πανδημίας, έχοντας τον κόσμο κλεισμένο στα σπίτια. Μάταια όμως, καθώς για ένα ολόκληρο μήνα οι φοιτητές βρίσκονται στους δρόμους κατά χιλιάδες, με μεγαλύτερη μαζικότητα κάθε βδομάδα, σπάζοντας στην πράξη τις απαγορεύσεις και στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα πως αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά.
 
Η απάντηση της κυβέρνησης είναι φυσικά η βάναυση καταστολή των κινητοποιήσεων με ξυλοδαρμούς και συλλήψεις δεκάδων φοιτητών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού.
 
Θύμα αυτής της ολοκληρωτικής καταστολής, ήταν και κύπριος υποψήφιος διδάκτορας στην Θεσσαλονίκη, όταν τον κυνήγησαν μπάτσοι με το που τον είδαν να κινείται προς τα πανεπιστήμια πηγαίνοντας στην δουλειά του ( την ώρα που η πορεία είχε ήδη διαλυθεί) αφού συνέχιζαν ακόμα και εκείνη την ώρα να καταδιώκουν διαδηλωτές. Η σύλληψη του καταγράφηκε σε βίντεο από περαστικούς που είδαν έκπληκτοι τους μπάτσους να χτυπούν ξαφνικά τον φοιτητή ανοίγοντας του το κεφάλι και συλλαμβάνοντας τον αιμόφυρτο με εντελώς ανυπόστατες κατηγορίες.
 
Η κρατική καταστολή όμως δεν λυγίζει, ούτε τρομοκρατεί το μαχητικό φοιτητικό κίνημα που πλημμυρίζει τους δρόμους και βαδίζει αποφασισμένο στην πορεία της σύγκρουσης και ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής.
 
Ο διαρκής αγώνας της νεολαίας και των φοιτητών ενισχύεται κι από την διεθνιστική αλληλεγγύη, με πιο χαρακτηριστικό στιγμιότυπο την ανάρτηση πανό στα ελληνικά, με το μήνυμα δεν θέλουμε αστυνομία στα πανεπιστήμια, από αγωνιζόμενους φοιτητές στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Τουρκία που παλεύουν ενάντια στο καθεστώς του Ερντογάν που ήδη έχει επιβάλει αστυνομία στους χώρους σπουδών και εφαρμόζει σκληρή καταστολή.
 
Εκφράζουμε και μεις την αλληλεγγύη μας στο αγωνιζόμενο φοιτητικό και λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα.
 
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΙΣΩ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑ – ΝΟ ΡΑSARAN”
 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.