Ανακοίνωση για την κρατική καταστολή αλλά και για την απαγόρευση των διαδηλώσεων και διαμαρτυριών με αφορμή τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό εξέδωσε η Θύρα μέσω της σελίδας Gate 9 Political Actions.

Δείτε τι αναφέρεται στην ανακοίνωση:

“Όπως έχουμε πει, σήμερα στην Κύπρο η κρατική καταστολή και ο αυταρχισμός βρίσκονται στο απόγειο τους καθώς η κυβέρνηση ποινικοποιεί τις διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις με πρόσχημα την πανδημία.
 
Ίσως να είναι και το μόνο κράτος παγκόσμια σε αυτή την συγκυρία που προσπαθεί να επιβάλει την απαγόρευση διαδηλώσεων, παρά το ότι δεν βρίσκεται σε εξέλιξη ένα γενικό λοκντάουν, ούτε καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας στην χώρα. Μια κυβερνητική ενέργεια που δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τον εκφασισμό των κρατικών μηχανισμών.
 
Η απόφαση αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς γνωρίζουν αυτοί που μας εξουσιάζουν πως οι πολιτικές τους, τα εξοντωτικά μέτρα που εφαρμόζουν ως δήθεν αντιμετώπιση της έξαρσης του ιού και οι χουντικές απαγορεύσεις που προσπαθούν να μας επιβάλουν, έχουν προκαλέσει μια μεγάλη λαϊκή οργή που άρχισε να εκδηλώνεται με πολύμορφες κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες στους δρόμους.
Μάλιστα όσο τα συστημικά κόμματα και οργανώσεις ευθυγραμμίζονται με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και δεν αμφισβητούν καθόλου στην πράξη ακόμα και την κατάλυση του ίδιου του συντάγματος που εφαρμόζει η κυβέρνηση με αυτές τις πρωτοφανείς απαγορεύσεις, δημιουργούνται ολοένα και περισσότερες πρωτοβουλίες και ομάδες δράσης από εξοργισμένο κόσμο που προσπαθεί να οργανωθεί και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του για να εκδηλώσει δυναμικά την αντίθεση του στον κρατικό αυταρχισμό. Κάθε εβδομάδα γίνονται συγκεντρώσεις έξω από το προεδρικό, τα υπουργεία και διάφορες κρατικές υπηρεσίες, που οργανώνονται κυρίως από ομάδες πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συλλογικότητες.
 
Φυσικά ο κυβερνητικός σχεδιασμός για περιορισμό των διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων δεν ξεκίνησε τώρα ξαφνικά, αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη από τότε που ξέσπασε και στην Κύπρο η πανδημία που την είδαν οι κυβερνώντες σαν ευκαιρία για να εντείνουν τις πολιτικές λιτότητας που ρίχνουν στην εξαθλίωση την εργατική τάξη και ταυτόχρονα να φιμώσουν την οποιαδήποτε αντίσταση ενάντια στις πολιτικές κράτους και κεφαλαίου.
 
Από τον περασμένο Μάιο όταν άρχισαν να χαλαρώνουν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας και είχαν ανοίξει σχεδόν στο σύνολο τους η αγορά, τα κέντρα αναψυχής ακόμα και τα γήπεδα προσωρινά (με επιτρεπόμενο όριο προσέλευσης το 30% της χωρητικότητας) οι κρατικοί μηχανισμοί καταστολής προσπάθησαν να διαλύσουν τις πορείες διαμαρτυρίας με πρόσχημα τον περί λοιμοκάθαρσης νόμο.
Ακόμα κι όταν τηρούνταν από τον κόσμο που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις τα μέτρα προστασίας με μάσκες και αποστάσεις, επιχειρούσαν να εκφοβίσουν και να μοιράσουν μαζικά προστίματα ως μέτρο τρομοκράτησης και καταστολής των κοινωνικών αντιστάσεων.
 
Σε μια από τις κινητοποιήσεις που εφαρμόστηκε αυτό, ήταν η μαζική αντιρατσιστική πορεία που έγινε στην Λευκωσία στις 31 Μαΐου 2020 ενάντια στην κρατική ρατσιστική πολιτική απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης σε χώρους που μοιάζουν περισσότερο με στρατόπεδα συγκέντρωσης παρά με κέντρα φιλοξενίας. Μια κινητοποίηση που είχε μεγάλη συμμετοχή γιατί έγινε και στον απόηχο των γεγονότων στις ΗΠΑ με την κοινωνική έκρηξη και τις άγριες συγκρούσεις με την αστυνομία που προκάλεσαν οι βάναυσες δολοφονίες αφροαμερικανών από τους μπάτσους.
 
Υπήρχαν δεκάδες άνθρωποι εκείνη την μέρα που κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμο ενώ δεν παραβίαζαν κανένα νόμο και το μόνο τους έγκλημα ήταν προφανώς το ότι διαδήλωναν. Εννέα από αυτούς. Ένας από αυτούς κατηγορείται για «διέγερση για διάπραξη ποινικού αδικήματος» λόγω ανάρτησης της εκδήλωσης σε social media. Άλλοι για παραβίαση των διαταγμάτων του περί λοιμοκαθάρσεως νόμου. Όταν λίγες μέρες αργότερα έγινε αντιρατσιστική κινητοποίηση και στην Λεμεσό, ακόμα ένα άτομο κατηγορήθηκε για «διέγερση για διάπραξη ποινικού αδικήματος» λόγω ανάρτησης της εκδήλωσης στο facebook.
 
Το ίδιο έγινε και σε άλλες κινητοποιήσεις που έγιναν στην Λεμεσό το επόμενο διάστημα, μάλιστα υπήρχαν και άτομα που τους συνέλαβαν και τους είχαν υπό κράτηση για κάποιες μέρες. Το πιο πρόσφατο γεγονός του κρατικού αυταρχισμού ήταν πριν λίγες μέρες όταν συνέλαβαν δύο άτομα στην Λευκωσία επειδή ανάρτησαν στο facebook το κάλεσμα της πορείας για την υγεία και την ελευθερία που έκανε αντιφασιστική συλλογικότητα.
 
Με αφορμή την δήλωση μελών αντιφασιστικών οργανώσεων που συμμετείχαν στις σχετικές κινητοποιήσεις και καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο, ότι δεν πρόκειται να πειθαρχήσουν και να πληρώσουν, δηλώνουμε την στήριξη και αλληλεγγύη μας και καλούμε όλους/ες όσους συμμετείχαν σε οποιαδήποτε κινητοποίηση ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό και καλούνται τώρα να πληρώσουν, να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους, να μεγαλώσει η λαϊκή απειθαρχία και αντίσταση με κάθε τρόπο απέναντι στον κρατικό εκφασισμό.
 
Οι εκδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας και πρέπει να συνεχιστούν με ακόμα περισσότερη αποφασιστικότητα και μαζικότητα γιατί μόνο έτσι θα διεκδικήσουμε την ελευθερία μας και θα ανατρέψουμε τις φασιστικές κυβερνήσεις και το σάπιο σύστημα που υπηρετούν.
 
ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ”
 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.