Πανό ενάντια στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ που θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες σήκωσε η Θύρα 9.

Είναι γνωστό ότι για τη διοργάνωση του επερχόμενου Μουντιάλ, δούλεψαν δεκάδες χιλιάδες εργάτες κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, με ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας και παίρνοντας μισθούς πείνας. Είναι, επίσης, γνωστό ότι πάνω από 6500 εργάτες, στην πλειοψηφία τους μετανάστες, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Δείτε το κείμενο της Θύρας 9:

“6.500+ DEAD WORKERS TO BUILT YOUR WORLD CUP WONDERS

Σε 2 εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει στο Κατάρ το πιο αιματοβαμμένο μουντιάλ στην ανθρώπινη ιστορία. Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα της εφημερίδας Guardian το 2021, πάνω από 6500 μετανάστες εργάτες, στην πλειοψηφία τους από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, Μπαγκλαντές και Σρι Λάνκα, έχουν πεθάνει στο Κατάρ τα τελευταία δέκα χρόνια, από τότε που άρχισαν τα κατασκευαστικά έργα για το μουντιάλ.

Κατά μέσο όρο 12 μετανάστες εργαζόμενοι από αυτές τις 5 χώρες της Νότιας Ασίας, πεθαίνουν κάθε εβδομάδα από την μέρα που η διεφθαρμένη ΦΙΦΑ πήρε την σκανδαλώδη απόφαση να δώσει το δικαίωμα διεξαγωγής του Μουντιάλ του 2022, στο Κατάρ.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία, ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά σήμερα τους 7.000. Την περασμένη βδομάδα 3 πυροσβέστες από το Πακιστάν έχασαν την ζωή τους όταν ένας γερανός κατέρρευσε κατά τη διάρκεια ασκήσεων ασφαλείας.

Οι χιλιάδες θάνατοι οφείλονται στις άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργατών. Υπάρχουν ακόμα και πολλές αυτοκτονίες από εργάτες που δεν άντεξαν να υποφέρουν αυτό το μαρτύριο. Οι περισσότεροι από τους εργάτες αναγκάζονται να δουλεύουν πάνω από 15 ώρες την μέρα, μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες, το καλοκαίρι για παράδειγμα, δούλευαν συνεχώς κάτω από θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 50 βαθμούς.

Αυτό το μουντιάλ λοιπόν δεν είναι σε καμιά περίπτωση ποδοσφαιρική γιορτή, αλλά φρίκη και ντροπή, είναι ένα έγκλημα εις βάρος των εργαζομένων που πεθαίνουν ακόμα και αυτές τις μέρες στο βωμό των κερδών των πολυεθνικών. Τα όσα συμβαίνουν στα έργα στο Κατάρ είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκούν μεγαλοεργολάβοι και πολυεθνικές κατασκευαστικές που έχουν αναλάβει τα έργα, προκειμένου να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης, αλλά και των σημαντικών ελλείψεων σε ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας, με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του κόστους.

Κι ενώ οι εργάτες δουλεύουν σαν σκλάβοι και χάνουν την ζωή τους καθημερινά για να γίνει αυτό το μουντιάλ, οι εργοδότες συνεχίζουν όχι μόνο να μην παρέχουν καμιά προστασία και καλύτερες συνθήκες εργασίας, αλλά δεν πληρώνουν καν τους εργαζομένους. Σύμφωνα με δύο εκθέσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, οι καταγγελίες των μεταναστών εργατών έχουν φτάσει τις 34.425 από τον Οκτώβρη του 2021 έως τον Οκτώβρη του 2022, μέσα από μια διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία μπορεί κανείς να υποβάλει ανώνυμα την καταγγελία του. Οι περισσότερες από τις καταγγελίες στο υπουργείο Εργασίας του εμιράτου αφορούν τη μη καταβολή δεδουλευμένων.

Αυτές τις μέρες υπάρχουν διαμαρτυρίες από οπαδούς σε όλο τον κόσμο για τα γεγονότα στο Κατάρ. Αυτό που πράξαμε και μεις με το πανό που βλέπετε, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Λυπούμαστε όμως που αυτή η οργή εξαντλείται σε συμβολικές μορφές διαμαρτυρίας και δηλώσεις καταγγελίας από ποδοσφαιριστές, αθλητές, πολιτικές οργανώσεις και ακτιβιστές και δεν μπορεί να εξελιχθεί σε δύναμη ανατροπής, ώστε αυτό το μουντιάλ να μην διεξαχθεί.

Αυτό είναι όμως κάτι που μόνο η ταξική οργάνωση και πάλη ενάντια στο σύστημα εκμετάλλευσης μπορεί να πετύχει, να κερδίσει δηλαδή μάχες στον αγώνα για την ανατροπή του. Κάτι που δεν είναι αδύνατον, όπως μας έδειξαν κι οι επαναστάτες που σαν σήμερα το 1917 στην Ρωσία πραγματοποιούσαν την πρώτη νικηφόρα σοσιαλιστική επανάσταση στον κόσμο.”

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.