Ανακοινώσεις Θύρας 9 και πολιτιστικού ιδρύματος 1948 για τα γενέθλια της Ομόνοιας:

Πολιτιστικό ίδρυμα 1948:

«Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι να πούνε. 

Φανερώνεται αμέσως όποιος το ’χει

έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντάς το πέρα

πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθησί του.

 

Ο αρνηθείς δεν μετανιώνει.

Αν ρωτιούνταν πάλι, όχι θα ξαναέλεγε».

Ζήτω το Ένδοξο 1948.

 

Θύρα 9:

“Σαν σήμερα μια χούφτα αμετανόητοι αθλητές και ιδεολόγοι, που δεν έσκυψαν το κεφάλι και δεν υπέκυψαν στον εκφοβισμό και εκβιασμό των εθνικοφρόνων σωματείων τους για να υπογράψουν το χαρτί αποκήρυξης των Ιδεών τους και που είχε σαν συνέπεια την απομάκρυνση και διωγμό τους από τα σωματεία τους, αποφασίζουν την ίδρυση ενός νέου Σωματείου που η στέγη του να στεγάζει όλους όσους δεν χωρούν στις εθνικόφρονες άρρωστες αντιλήψεις των παραγόντων που κυβερνούσαν τον Κυπριακό Αθλητισμό.

Η ιστορία έμελλε να τους δικαιώσει με τον πιο πανηγυρικό τρόπο. Το Σωματείο αγκαλιάστηκε από τον ΛΑΟ που διψούσε να μπορεί να ταυτιστεί με μια ομάδα που θα αντανακλούσε τα πιστεύω του και το μεγάλωσε σε τόσο βαθμό ώστε κάθε γήπεδο να φαίνεται μικρό μπροστά στην ορμή του Πράσινου Λαού. Οι επιτυχίες ακολουθούσαν η μια την άλλη κατατάσσοντας το Σωματείο ως το νούμερο 1 και ονοματίζοντας δικαίως την ομάδα, σαν την «Βασίλισσα των Κυπριακών Γηπέδων».

Οι πρωτεργάτες του ’48 όμως, αυτοί που αποφάσισαν να αναμετρηθούν με την Ιστορία, δεν δημιουργούσαν το Σωματείο με γνώμονα τα τρόπαια και τις νίκες. Εξάλλου γνώριζαν ότι το Σωματείο θα ήταν ανεπιθύμητο στην Κ.Ο.Π. και θα έπρεπε να παίζει σε μια καινούργια ομοσπονδία που δεν ήταν καν αναγνωρισμένη.

Οι πρωτεργάτες, λοιπόν, του Α.Σ.Ο.Λ., ήθελαν να δώσουν στον ΛΑΟ ένα Σωματείο δικό του, που να αγκαλιάζει όλους τους δημοκρατικούς πολίτες ανεξαρτήτως εθνικής προέλευσης. Ένα Σωματείο, περιουσιακό στοιχείο του ΛΑΟ που μέσα από αυτό να μάθει να περνά τα δικά του μήνυμα.

Ήρθε πάλι λοιπόν η 4η του Ιούνη για να θυμίσει σε όλους τι πρεσβεύει το όνομα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και δυστυχώς για κάποιους θα έρχεται κάθε χρόνο. 

Τέτοια μέρα ας σκύψουν από ντροπή όσοι αλλοίωσαν την ιστορία της μεγαλύτερης κατάκτησης του Λαού, αυτοί που εγκλημάτησαν με τις ενέργειες τους το ’18.

Τέτοια μέρα αδέλφια να σφίξουμε ακόμα πιο δυνατά τις γροθιές μας, να σηκώσουμε ακόμα πιο ψηλά τα κεφάλια μας, όσοι επιλέξαμε τον δρόμο του’ 48. Τον δρόμο που μας έδειξαν πριν 74 χρόνια, τον δύσκολο δρόμο της αντίστασης, της ανυπακοής, της Λαϊκής συμμετοχής. 

 

ΟΜΟΝΟΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ 

 

Υ.Γ 1 – «Η γης δεν έχει κρικέλια

για να την πάρουν στον ώμο και να φύγουν

μήτε μπορούν, όσο κι αν είναι διψασμένοι

να γλυκάνουν το πέλαγο με νερό μισό δράμι.” Γ. Σεφέρης

Υ.Γ 2 – Όχι απλά δική τους ομάδα αλλά και δική τους ομοσπονδία έφτιαξαν οι πρωτεργάτες του ’48. Αυτό ως απάντηση σε κάποιους.

Υ.Γ 3 – Φωτογραφία: Πιστό αντίγραφο της 1ης φανέλας που φόρεσε η ΟΜΟΝΟΙΑ στο 1ο της αγώνα στη ΚΕΠΟ.”

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.