Παρέμβαση στο Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί από το μαθητικό της Θύρας 9 με αφορμή τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν την περασμένη Δευτέρα, 16/11/2020.

Οι μαθητές της Θύρας 9 πέταξαν φυλλάδια, φώναξαν συνθήματα και στη συνέχεια αποχώρησαν συντεταγμένα χωρίς να δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα.

Το κείμενο το οποίο αναγραφόταν στα φυλλάδια:

‘‘Η σημερινή μας παρέμβαση έχει να κάνει με το περιστατικό που συνέβη στις 16/11/2020 μεταξύ μαθητών. Για κάποιους το περιστατικό αυτό μπορεί να τους έχει σοκάρει. Για εμάς όμως το περιστατικό αυτό είναι ακόμη μια απόδειξη πως η εκπαίδευση και η παιδεία που προάγουν τα σχολεία από το Δημοτικό μέχρι και το Λύκειο νοσεί.
 
Όταν εσκεμμένα η σύγχρονη ιστορία του τόπου μας κρατείται σαν επτασφράγιστο μυστικό και δεν διδάσκετε στους μαθητές για να γνωρίζουν πως φτάσαμε να είμαστε με το 37% υπό κατοχή, είναι λογικό η άγνοια και η ημιμάθεια να φέρουν τον εθνικό φανατισμό. Η αλήθεια μία είναι και πάντα πρέπει να διδάσκεται, όποιο και αν είναι το τίμημα, όποιον και αν δυσαρεστούμε. Όταν στην ύλη για το τι θα διδάσκεται και με ποιο τρόπο θα διδάσκεται έχει λόγο η εκκλησία, είναι λογικό να δημιουργείται ο θρησκευτικός φανατισμός. Όταν το Υπουργείο Παιδείας δεν προσπαθεί να φωτίσει τα κοινά που έχουμε με τους Τουρκοκύπριους, να διδάξει στους μαθητές τους κοινούς αγώνες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, όταν δεν προσπαθεί μέσω των μαθημάτων κυρίως της ιστορίας να μάθει στους μαθητές τις αρμονικές συνθήκες που ζούσαμε πριν από το 1954, όταν δεν προσπαθεί μέσα από διάφορα projects με Τουρκοκυπριακά σχολεία να συμφιλιώσει την νεολαία, είναι λογικό οι μαθητές να παρασέρνονται από τον εθνικισμό. Όταν στο σχολικό πρόγραμμα δεν έχει ούτε μια ώρα την εβδομάδα που να διδάσκεται στους μαθητές πως να είσαι καλύτερος άνθρωπος, πως να αγαπάς τον συνάνθρωπο σου, όπως και να είναι, από όποια χώρα και να είναι, ότι χρώμα δέρματος και να έχει, όποιο και αν είναι το φύλο του, όποιες και αν είναι ο σεξουαλικός του προσανατολισμός, όποια και αν είναι η θρησκεία του, είναι λογικό η νεολαία να παρασέρνεται από τον ρατσισμό προς κάθε τι ξένο, προς κάθε τι διαφορετικό.
 
Με όλα αυτά τα προβλήματα, έρχεται να προστεθεί και η αδυναμία των δασκάλων και εκπαιδευτικών να προστατεύσουν τους μαθητές. Να εναντιωθούν στην γραμμή που προάγει το Υπουργείο, να διδάξουν στα παιδία να έχουν κριτική σκέψη και να μην παρασέρνονται από τους διάφορους επιτήδειους. Να μάθουν στα παιδία τι εστί φασισμός και τι προβλήματα γεννά. Να διδάξουν τι προβλήματα έχουν γεννήσει οι εθνικοί φανατισμοί στον τόπο μας. Να εμφυσήσουν στα παιδία αξίες και ιδανικά όπως αντιρατσισμός, αντισεξισμός, αντίσταση στο άδικο.
 
Τα παιδιά είναι το μέλλον μας και οι αυριανοί πολίτες της κοινωνίας. Ας γίνουν τα σχολεία μας τα φυτώρια μιας νέας γενιάς για ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο αύριο, ας γίνει η παιδεία μας το λίπασμα για ένα καλύτερο αύριο.
ΟΧΙ στον φασισμό, ΟΧΙ στον εθνικισμό, ΟΧΙ στον ρατσισμό.
 
Η Κύπρος ανήκει στους Κύπριους. Δεν ανήκει ούτε της Τουρκίας, ούτε του Ερτογάν, ούτε των Τούρκων έποικων. Δεν ανήκει ούτε της Ελλάδας, ούτε της Εκκλησίας. Δεν ανήκει ούτε του ΝΑΤΟ.
 
ΣΩΣΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ = ΕΞΩ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ’’
 
Δείτε την ανακοίνωση της Θύρας 9:
 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.