Απόψε η σημαντική εκδήλωση της ΘΥΡΑ 9 στις 19:30.

Πιο κάτω όλες οι πληροφορίες απο την σελίδα της Θύρας 9 (‘https://www.gate9.com.cy/’)

Στις 24/01/2019 ημέρα Πέμπτη και ώρα 19:30, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με παρουσίαση, προβολή και συζήτηση στον κεντρικό μας σύνδεσμο με τίτλο «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών». Ένα ντοκιμαντέρ για την ΕΑΜική Αντίσταση την περίοδο της Κατοχής στην Αθήνα (’41-’44).

 

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό και συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στον χώρο μας την πρώτη φορά που προβάλλεται στην Λευκωσία. Ένα ντοκιμαντέρ μεγάλης ιστορικής αξίας που παρακολουθούν αυτό το διάστημα χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα και προκαλεί συγκίνηση. Με αφετηρία τις μαρτυρίες ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην Αντίσταση, ρίχνει φως σε γνωστές και άγνωστες ιστορίες του αγώνα τους, όπως αυτές διαδραματίστηκαν μέσα στις συνοικίες της Αθήνας.

 

Από την περίοδο του λιμού του ’41-’42, τα συσσίτια, τις μεγαλειώδεις πορείες ενάντια στην επιστράτευση, τις μάχες του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στις συνοικίες, την ίδρυση του ΕΑΜ με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, τις παράνομες προκηρύξεις και τα συνθήματα της ΕΠΟΝ στους τοίχους μέχρι την απελευθέρωση της Αθήνας οι πρωταγωνιστές συνθέτουν ένα μωσαϊκό εμπειριών, αγώνων και προσδοκιών για το πώς επέλεξαν να συγκρουστούν με την ηττοπάθεια και τη συνεργασία με τον ναζισμό-φασισμό.

 

Για μας η ιστορική μνήμη είναι πολύ σημαντική και ο μεγαλειώδης αγώνας του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές ενάντια στους ναζί μα και τον ντόπιο φασισμό, είναι μέρος και της δικής μας ιστορικής μνήμης, είναι πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων. Σήμερα καλούμαστε όχι μόνο να κρατήσουμε την μνήμη ζωντανή τιμώντας τους επαναστάτες που αντιστάθηκαν ενάντια στους κατακτητές και λευτέρωσαν τον ελληνικό λαό από τον ναζιστικό ζυγό, αλλά και να πιάσουμε το νήμα από τους ιστορικούς αγώνες του λαϊκού και εργατικού κινήματος σε Κύπρο, Ελλάδα και όλο τον κόσμο για να οργανώσουμε τις δικές μας αντιστάσεις ενάντια στον φασισμό, τον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό.

 

Η παρουσίαση της εκδήλωσης θα γίνει από την συλλογικότητα Bandiera που έχει πάρει το ντοκιμαντέρ από τους δημιουργούς του στην Αθήνα, την ομάδα Συλλογική Μνήμη.

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.