Από φέτος το άρθρο 5 του κεφαλαίου 3 της προκήρυξης της ΣΤΟΚ έλαβε μια σημαντική τροποποίηση. Διαβάστε αυτούσιο τον κανονισμό – με bold έντονο χρώμα το κομμάτι που προστέθηκε από φέτος στην προκήρυξη:

5. Μετά το τέλος των Πρωταθλημάτων και σύμφωνα με τον Πίνακα κατάταξης η
πρώτη ή οι πρώτες ομάδες, θα είναι υποχρεωμένες να αγωνισθούν στο Πρωτάθλημα
Ένταξης που θα διοργανώσει την περίοδο 2018/2019 η ΣΤΟΚ, σύμφωνα με τα όσα
προβλέπονται στην Προκήρυξη του συγκεκριμένου Πρωταθλήματος. Ομάδα η οποία
βάση του πίνακα κατάταξης είναι υποχρεωμένη να λάβει μέρος, δεν θα δηλώσει ή/και
δεν θα συμμετάσχει για οποιοδήποτε λόγο στο Πρωτάθλημα Ένταξης, τότε αυτόματα
θα παραπέμπεται στη Δικαστική Επιτροπή για επιβολή ελάχιστου προστίμου €300.

Μέχρι πέρσι αν μια ομάδα τερμάτιζε σε θέση που έδινε εισιτήριο για το πρωτάθλημα της ένταξης (ανάλογα με το μέγεθος της κάθε ομοσπονδίας δίνονται οι ανάλογες θέσεις στο πρωτάθλημα της ένταξης, μερικές ομοσπονδίες στέλνουν τρεις ή ακόμα και τέσσερις ομάδες) είχε το δικαίωμα χωρίς καμιά επίπτωση να αρνηθεί τη συμμετοχή της και το εισιτήριο να πήγαινε στην αμέσως επόμενη ομάδα του βαθμολογικού πίνακα. Πάρα πολλές ομάδες τα τελευταία χρόνια επέλεγαν να μην συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα της ένταξης κυρίως για δύο λόγους: i) Τα παιχνίδια της ένταξης σήμαιναν για αυτές έξτρα έξοδα που δεν σήκωνε το μπάτζετ τους και ii) αρκετές ομάδες τέλειωναν τις υποχρεώσεις του μέσα Μαρτίου, έτσι αν έπαιρναν μέρος στο πρωτάθλημα της ένταξης θα έπρεπε η χρονιά τους να τραβήξει σε διάρκεια ακόμα δύο μήνες.

Η τροποποίηση του κανονισμού από φέτος προνοεί πρόστιμο 300 ευρώ σε όποια ομάδα έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή της αλλά αρνείται να πάρει μέρος. Το ύψος του προστίματος μπορεί να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για πολλές ομάδες, έτσι μέσω αυτής της αλλαγής ενδέχεται να προκύψουν τα εξής πιθανά σενάρια: i) Ομάδες που στις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος βρίσκονται σε θέση που οδηγεί στο πρωτάθλημα της ένταξης και δεν θέλουν να συμμετάσχουν, να “ρίξουν” επίτηδες την απόδοση τους για να πάρει τη θέση τους κάποια άλλη ομάδα της κατηγορίας ή ii) να πάνε στο πρωτάθλημα της ένταξης για να μην δεχτούν το πρόστιμο και εκεί να ψάξουν “άλλους τρόπους” για να αξιοποιήσουν οικονομικά το μοναδικό παιχνίδι που θα δώσουν πριν αποκλειστούν.

Όλα τα πιο πάνω αποτελούν προς το παρόν εικασίες, που όμως προκύπτουν μέσα από ορθολογική σκέψη. Ίσως τίποτα από αυτά να μη γίνει και όλες οι ομάδες που θα παίξουν στο πρωτάθλημα της ένταξης να έχουν ως στόχο την άνοδο, ίσως και όχι…

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.