“Η ομάδα έχει χάσει την ταυτότητά της σε τόσους πολλούς τομείς. Αυτή η ομάδα της Άρσεναλ, ο σύλλογος, η ρύθμιση, το γήπεδο, δεν θυμίζει σε τίποτα από αυτό που ήταν στην ακμή της. Είναι τόσο εμπορική, είναι άψυχη, χωρίς ζωή. Δεν είναι ο ποδοσφαιρικός σύλλογος της Άρσεναλ”. Αυτά ήταν τα λόγια του φανατικού οπαδού των Κανονιέρηδων, Stuart Morgan. 

Σε μια εποχή που το ποδόσφαιρο έχει εμπορικοποιηθεί σε τεράστιο βαθμό και η ταυτότητα αλλά και οι αξίες των ομάδων έχουν χαθεί, κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να σώσουν ότι σώζεται. Όπως είχε γίνει και με τις AFC Wimbledon και FC United United of Manchester, οπαδοί της Arsenal με μπροστάρη τον Stuart Morgan, ιδρύουν μια νέα ομάδα που θα ονομάζεται Dial Square FC. 

Dial Square FC ήταν το όνομα της Arsenal όταν ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1886. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους η ομάδα μετονομάστηκε σε Royal Arsenal και το 1893 σε Woolwich Arsenal. Το 1913 η ομάδα πήρε το όνομα The Arsenal ενώ στα επόμενα χρόνια έμεινε γνωστή και επίσημα πλέον ως απλά Arsenal. Ο νυν ιδιοκτήτης της Άρσεναλ, ο Αμερικανός επιχειρηματίας Stan Kroenke, ολοκλήρωσε την αγορά του μετοχικού κεφαλαίου το 2011, έχοντας ξεκινήσει από το 2007.  Γενικότερα, η Άρσεναλ (όπως και κάποιες άλλες ομάδες στην Αγγλία) τα τελευταία χρόνια δείχνει περισσότερο ενδιαφέρον στο να είναι επικερδής παρά να αγωνίζεται για τίτλους. Αυτό έχει προκαλέσει την αγανάκτηση πολλών οπαδών που θέλουν κάτι καλύτερο.

Εμείς ξέρουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει να σου κλέβουν τα πάντα. Έχουμε δει τι σημαίνει ξεπούλημα, τι σημαίνει να χάνονται οι αξίες και τα ιδανικά και κυρίως να χάνονται όλα αυτά που αγαπάς. Έχουμε δει να αποκαλούνται πλέον οι οπαδοί πελάτες, να κάνουν αστειάκια με τον Κούμα, διαφήμιση της κάρτας φιλάθλου, αποδοχή της κάρτας φιλάθλου και πιο πρόσφατα ψεύτικες επαναστάσεις με σκοπό να μας πείσουν ότι θα αλλάξουν το Κυπριακό ποδόσφαιρο και βέβαια να κρατήσουν κοντά όλους αυτούς που τους θαυμάζουν. 

Θυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλές ομάδες από οπαδούς όταν η ομάδα τους αλλοιώθηκε από την εμπορικοποίηση του ποδοσφαίρου. Τα κυριότερα παραδείγματα ειναι αυτά των Austria Salzburg, United of Manchester, AFC Wimbledon, CSA Steaua București και FC CSKA 1948 Sofia. 

 

Πηγές: The Athletic και Givemesport 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.