Ένα θέμα που συζητήθηκε πολύ ανάμεσα στους οπαδούς της ομάδας μας, είναι η φημολογία που υπάρχει για το ενδιαφέρον της Red Bull να αγοράσει την Brøndby IF, παλιοί μας γνώριμοι όπου συναντηθήκαμε μαζί τους το 2015-2016 στον τρίτο γύρο, στα πλαίσια του Europa League.
Για την ιστορία, η ομάδα της Brøndby IF προκρίθηκε μετά το 2-2 στην Λευκωσία και το 0-0 στην Δανία.

Ένας οπαδός και φίλος της σελίδας μας, ανέβασε ένα άρθρο που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους.
Σταθερά ενάντια στις πωλήσεις των ομάδων μας σε μεγαλοκαρχαρίες, αναδημοσιεύουμε την ανάρτηση.
Πιο κάτω, αυτούσια η ανάρτηση:

 

“BETTER DEBT THAN RED BULL”

Η Brondby είναι η δεύτερη πιο επιτυχημένη ομάδα στη Δανία με 10 πρωταθλήματα και 7 κύπελλα, πίσω μόνο από την Κοπεγχάγη. Μετά το τελευταίο πρωτάθλημα της ομάδας το 2005 ξεκίνησαν τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα της ομάδας τα οποία είχαν αντίκτυπο και στο αγωνιστικό κομμάτι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το περιοδικό “Economic Weekly” το χρέος της ομάδας μέχρι τον Αύγουστο του 2019 ήταν 120 000 000 κορώνες Δανίας (16 εκατομμύρια ευρώ), ενώ ο πρόεδρος της ομάδας Jan Bech Andersen (στον οποίο χρωστά η Brondby το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της), δήλωσε ότι θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική στήριξη στο σύλλογο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020 εκτός αν μέχρι τότε μειωθεί το χρέος στα 15 000 000 κορώνες (2 000 000 ευρώ). Ταυτόχρονα, στο αγωνιστικό κομμάτι, εκτός από την κατάκτηση του κυπέλλου το 2018, η ομάδα δεν έχει να επιδείξει κάτι αξιόλογο.

Τις τελευταίες μέρες αναπτύχθηκε μια φημολογία για αγορά της Brondby από τη Red Bull, την εταιρεία παραγωγής του γνωστού energy drink, φημολογία που ενισχύθηκε από την επίσκεψη στη Δανία του Αυστριακού δισεκατομμυριούχου και ιδιοκτήτη της Red Bull, Dietrich Mateschitz.

Η πρώτη επένδυση της Red Bull στο ποδόσφαιρο ήταν το 2005 όταν αγόρασε την Austria Salzburg και της άλλαξε όνομα (σε Red Bull Salzburg), χρώματα, έμβλημα και όνομα γηπέδου, με τους οπαδούς να αντιδρούν αποχωρώντας από την ομάδα και ιδρύοντας την Austria Salzburg, ενώ την ίδια χρονιά έκανε το ίδιο με τους New York MetroStars (σήμερα New York Red Bulls). Το 2007 ίδρυσε τη Red Bull Brasil, η οποία πέρσι συγχωνεύτηκε με την πρωταθλήτρια της Serie B Βραζιλίας, CA Bragantino, μετονομάστηκε σε Red Bull Bragantino και από φέτος θα αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία. Επίσης το 2009 η Red Bull αγόρασε την SSV Markranstädt, ομάδα που εδρεύει στη Λειψία της Γερμανίας, τη μετονόμασε σε RB Leipzig και ξεκίνησε από την 5η κατηγορία. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πρώτη θέση της Bundesliga. Η ίδρυση της RB Leipzig είναι κάτι ξένο ειδικά για τα δεδομένα του γερμανικού ποδοσφαίρου αφού, παρά την πολύ καλή της αγωνιστική πορεία, η ομάδα της Λειψίας δεν έχει οργανωμένους οπαδούς και στα παιχνίδια της δεν υπάρχει ο παλμός και η συνηθισμένη ατμόσφαιρα των γερμανικών γηπέδων, ενώ η Red Bull προσπαθεί (χωρίς επιτυχία μέχρι τώρα) να αλλάξει το καθεστώς ιδιοκτησίας των γερμανικών ομάδων που προβλέπει ότι το 51% του συλλόγου ανήκει μέλη του.

Στο άκουσμα του ενδιαφέροντος της Red Bull για αγορά της ομάδας τους, οι οπαδοί της Brondby αντέδρασαν με ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν: “Η Red Bull αντιπροσωπεύει όλα όσα μισούμε και όλα όσα αγωνιστήκαμε να μη γίνουμε. Αν εμπλακεί στην Brondby θα πάψουμε να είμαστε ενεργοί οπαδοί της ομάδας. Στο Σάλτσμπουργκ και στη Λειψία μπορούμε να δούμε πώς έχουν μετατρέψει τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους σε επιχειρήσεις. Έχουν αλλάξει λογότυπα, χρώματα, ονόματα σταδίων, όλα. Ποτέ δεν θα αφήσουμε να συμβεί αυτό στο σύλλογο μας”. Επίσης σήκωσαν πανό έξω από το γήπεδο της ομάδας που έγραφαν “Καλύτερα χρεοκοπία παρά Red Bull” και “Fuck Red Bull”.

Στην εποχή που όλα ξεπουλιούνται για το χρήμα και που πολλοί οπαδοί επιλέγουν τον εύκολο δρόμο των εκατομμυρίων και των τίτλων και πολλές φορές χάνουν την ταυτότητα τους και απομακρύνονται από τους σκοπούς ίδρυσης της ομάδας τους, είναι ευχάριστο το γεγονός ότι υπάρχουν οπαδοί που βάζουν την ιδεολογία τους πάνω από χρήματα και επιτυχίες. Ο δύσκολος δρόμος μπορεί να μην είναι στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά όσοι τον επιλέγουν έχουν το μέτωπο τους καθαρό και την αξιοπρέπεια τους άθικτη.

 

Πολύβιος Χατζηπολυκάρπου – Μέλος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ 1948 – Μέλος της ΘΥΡΑΣ 9

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.