Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Γιώργος Σαββίδης είχε την Τρίτη (23/3) συνάντηση με την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού και την ηγεσία της Αστυνομίας.

Στις δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας της συνάντησης είπε ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, έδωσε οδηγίες προς την Αστυνομία για διερεύνηση του πορίσματος που αφορά και την κατάθεση του προέδρου της Ομόνοιας Σταύρου Παπασταύρου.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Σαββίδη:

Καλό μεσημέρι,

Ζήτησα και είχαμε προ ολίγου με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, μία παραγωγική σύσκεψη με τα νεοδιορισθέντα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού –τους οποίους συγχαίρω και δημοσίως για την ανάληψη των καθηκόντων τους– και την ηγεσία της Αστυνομίας.

Σκοπός της σύσκεψης, η ανταλλαγή απόψεων για τον τρόπο συντονισμού της συνεργασίας μεταξύ της Νομικής Υπηρεσίας, της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού και της Αστυνομίας, σε θέματα που άπτονται της χειραγώγησης ποδοσφαιρικών ή άλλων αγώνων, ή άλλης μορφής διαφθοράς στον χώρο του αθλητισμού.

Τόσο ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας όσο και εγώ, έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στο να επιτευχθεί κάθαρση στον χώρο του αθλητισμού από φαινόμενα που δεν τιμούν ούτε πρεσβεύουν το Ευ Αγωνίζεσθαι και προς τούτο με χαροποιεί το γεγονός ότι η Επιτροπή, με τον διορισμό της, έπιασε αμέσως δουλειά και ξεκίνησε, δίδοντας προτεραιότητα, στη συγγραφή των εσωτερικών κανονισμών για τον τρόπο λειτουργίας της σε πλήρη διαφάνεια αλλά και τον τρόπο που θα υποβάλλονται οι καταγγελίες, πάντοτε σε πλήρη συμμόρφωση με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας.

Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή τη στιγμή τα μέλη της Επιτροπής βρίσκονται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης των πιο πάνω κανονισμών κι εξ όσων έχω πληροφορηθεί, οι κανονισμοί αυτοί θα ανακοινωθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως μας εξήγησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, φίλος κ. Χάρης Πογιατζής, υπάρχει μεγάλη προθυμία από τα μέλη της να εργαστούν και να αγγίξουν όλες τις πτυχές αυτού που ονομάζεται διαφθορά στον χώρο του αθλητισμού.

Πέραν τούτου, ένα άλλο θέμα που συζητήσαμε σήμερα, είναι η πτυχή του χειρισμού των «κόκκινων» φακέλων και των εκκρεμούντων «κόκκινων» φακέλων, όπως και το θέμα της κατάθεσης του Προέδρου της Ομόνοιας κ. Σταύρου Παπασταύρου. Επί του συγκεκριμένου, μία θεματική ενότητα, ένα πόρισμα αν θέλετε, υποβλήθηκε στη Νομική Υπηρεσία κι αφού το μελέτησε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, έδωσε οδηγίες προς την Αστυνομία για διερεύνηση, η οποία, εξ όσων μας ενημέρωσε ο Αρχηγός Αστυνομίας, ακόμη συνεχίζεται.

Επίσης συνεχίζεται και η διερεύνηση που ζήτησα στις αρχές Φεβρουαρίου από την Αστυνομία, των καταγγελιών στις οποίες προέβη δημόσια ο Πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας «Ολυμπιάδα Λυμπιών», από τις οποίες ενδέχεται να προκύπτει η διάπραξη ποινικών αδικημάτων από ποδοσφαιριστές της ομάδας του όπως κι από άλλους αθλητικούς παράγοντες του ποδοσφαιρικού χώρου για χειραγώγηση αγώνων και παράνομες στοιχηματικές δραστηριότητες στο Πρωτάθλημα Γ’ Κατηγορίας.

Με την ολοκλήρωση της διερεύνησης των καταγγελιών, ο φάκελος θα διαβιβαστεί στο Γραφείο μου από την Αστυνομία, για μελέτη και οδηγίες. Πρόσθετα, έχω ζητήσει κι έχω λάβει από τον Αρχηγό Αστυνομίας μία κατάσταση όλων των εκκρεμουσών υποθέσεων που αφορούν σε καταγγελίες για χειραγώγηση ποδοσφαιρικών ή άλλων αθλητικών αγώνων, την οποία έχω μελετήσει και θα συζητήσω με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα για να αποφασίσουμε ως προς τον περαιτέρω χειρισμό τους.

Αυτό το οποίο θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι η ισχύουσα νομοθεσία περί της Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων Νόμος του 2017, έχει ρητές πρόνοιες για την προστασία των πληροφοριοδοτών. Πρέπει να υπάρχει προσοχή, μεθοδικότητα και εχεμύθεια κατά τη διερεύνηση, ώστε να μην αποκαλύπτονται πληροφορίες οι οποίες μπορεί είτε να παραβλάψουν τις έρευνες που διεξάγονται είτε ακόμη και να παραβιάζουν τη σχετική νομοθεσία, και σε αυτό εφιστώ προσοχή. Τέτοιας φύσεως υποθέσεις είναι δύσκολο να αποδειχθούν, εκτός κι αν υπάρχουν πληροφορίες αλλά και προθυμία από αυτούς που κατέχουν τις πληροφορίες αυτές να τις καταθέσουν στις Αρχές.

Γι’ αυτό θέλω να καλέσω όλους όσοι έχουν πληροφορίες για θέματα χειραγώγησης ποδοσφαιρικών ή άλλων αγώνων, ή για άλλης μορφής διαφθορά στον χώρο του αθλητισμού, να καταθέσουν τα στοιχεία στην Αστυνομία, ώστε να μπορέσουν τα στοιχεία αυτά να διερευνηθούν και οι υποθέσεις, εκεί κι όπου στοιχειοθετούνται, να καταχωρηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ευχαριστώ τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού και την ηγεσία της Αστυνομίας για τη σημερινή συνάντηση.

Ευελπιστώ ότι οι αθλητικοί παράγοντες και οι λοιποί εμπλεκόμενοι στον χώρο και του ποδοσφαίρου και ευρύτερα του αθλητισμού, θα επιδείξουν εμπιστοσύνη στην Επιτροπή, ώστε τα μέλη της, σε συνεργασία με την Αστυνομία και με την καθοδήγηση της Νομικής Υπηρεσίας, να εργαστούν από κοινού για να επιτύχουμε έναν «καθαρό» αθλητισμό.

Πηγή: https://sportime.sigmalive.com/

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.