Δεν ξεχνά η Ομόνοια:

 
47 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το προδοτικό πραξικόπημα της ελληνικής Χούντας και της φασιστικής ΕΟΚΑ Β’. Για ακόμη μια χρονιά οι σειρήνες ήχησαν μουντά σήμερα το πρωί για να υπενθυμίσουν την τουρκοφόρα προδοσία. Εμείς ποτέ δεν ξεχνάμε ούτε ότι υπήρχαν προδότες, ούτε ότι υπήρχαν και ήρωες που αντιστάθηκαν και έδωσαν και τη ζωή τους.Για μας που ποτέ δεν ξεχνάμε, το πραξικόπημα ήταν η μια πλευρά ενός νομίσματος που για 47 χρόνια κρατά την πατρίδα και το λαό μας μοιρασμένους. 47 χρόνια μετά το διπλό ΝΑΤΟϊκό έγκλημα του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, το σώμα του τόπου και του λαού μας παραμένει πληγωμένο, με το μαχαίρι της ιμπεριαλιστικής επέμβασης να είναι ακόμη βαθιά μέσα στο είναι του λαού μας με την παρουσία του τουρκικού κατοχικού στρατού.

Ιδιαίτερα τέτοιες μέρες, το μυαλό μας δεν μπορεί να μην επιστρέψει στα χρόνια της προδοσίας. Μιας προδοσίας που όσο και εάν θέλει η παραχάραξη τους να μας πει, είχε και προδότες, είχαν και ονόματα.

Θυμόμαστε τα καψόνια των Χουντικών σε στρατιώτες που δεν έκρυβαν την αγάπη τους για την ΟΜΟΝΟΙΑ και τις αξίες του 1948.

Θυμόμαστε τον Σωτήρη Αδάμου Κωνσταντίνου, αδελφό του τερματοφύλακα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Χριστάκη Αδάμου Κωνσταντίνου που τον δολοφόνησαν οι πραξικοπηματίες όταν αρνήθηκε να συμμετάσχει στο πραξικόπημα.

Θυμόμαστε δύο αδέλφια Χαράλαμπο και Αναστάση Χριστοφή που δολοφόνησαν άναδρα οι πραξικοπηματίες θάβοντας τους σε ένα πρόχειρο τάφο, των οποίων η αναγνώριση έγινε από το ρολόι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ που φορούσε ο ένας εκ των δύο.

Θυμόμαστε το γήπεδο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, που με εθελοντική εργασία έκτιζε ο πράσινος λαός, στην κατεχόμενη Μια Μηλιά μέχρι που τις εργασίες και τα όνειρα σταμάτησε το προδοτικό πραξικόπημα και η βάρβαρη τουρκική εισβολή.

Θυμόμαστε τους πυροβολισμούς προς το οίκημα του Α.Σ.Ο.Λ από τους πραξικοπηματίες, που άφησαν τα σημάδια τους πάνω στους τοίχους του οικήματος, θυμίζοντας τι σημασία του ένδοξου 1948. Σημάδια που θα έπρεπε να θυμίζουν σε όλους ότι κάποτε η ΟΜΟΝΟΙΑ δεχόταν τα πυρά από τους φασίστες και όχι τα λεφτά τους για να ξεπουληθεί.

Θυμόμαστε ότι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και μεθοδεύσεις με αξιοποίηση μισθοφόρων και ντόπιων φασιστών δεν ξεχωρίζουν ηπείρους και θάλασσες ή δεκαετίες. Με αυτή την ευκαιρία εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Κούβας που υπερασπίζεται την Επανάσταση του και τις σοσιαλιστικές κατακτήσεις του από τις ιμπεριαλιστικές επιβουλές, αλλά και τον απάνθρωπο πολυετή αποκλεισμό.

Τιμή και δόξα σε όσους αντιστάθηκαν στην προδοσία. Τιμή και δόξα στους κομμουνιστές και στους δημοκράτες αντιστασιακούς που αντιπάλεψαν την προδοσία. Τιμή και δόξα στους ΟΜΟΝΟΙΑτες που αγωνίστηκαν κι έπεσαν για την ελευθερία απέναντι στον ιμπεριαλισμό, προδότες και εισβολείς.

Το Σωματείο μας καλεί τα μέλη και τους φίλους του, όπως στηρίξουν με την παρουσία τους την ερχόμενη Δευτέρα 19 του Ιούλη (19:30) την εκδήλωση τιμής και μνήμης του Πολιτιστικού Ιδρύματος 1948 με τίτλο «Μια στιγμή να στεγνώσει το αίμα». Μια εκδήλωση που διοργανώνει το ίδρυμά μας στο μνημείο πεσόντων αντιστασιακών στον Άγιο Νικόλαο στην Λεμεσό. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Γιάννος Κατσουρίδης. Ομιλητές θα είναι η Μαρίνα Αρμεύτη, εκπαιδευτικός και θυγατέρα δολοφονηθέντα από την ΕΟΚΑ Β’ και ο Πολύδωρος Πολυδώρου, στρατιώτης του 361 ΤΠ τραυματίας κι αιχμάλωτος πολέμου 1974. Θα ακολουθήσει σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τους Νάσια Λίνα και Αντρέα Νικολάου.

Επιτροπή Μορφωτικής Δράσης Αθλητικού Λαϊκού Σωματείου ΟΜΟΝΟΙΑ 29Μ

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.