Δηλώσεις στο Omonoia Radio και στην εκπομπή “Στο μπαρ το Ναυάγιο” παραχώρησε ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Σωματείου μας, Αδάμος Ευσταθίου, αναφορικά με την αυριανή πορεία.

Δείτε τις δηλώσεις του Αδάμου:

Γιατί να συμμετέχουν η ΟΜΟΝΟΙΑ και η Θύρα 9 στην πορεία;

Αρχικά γιατί να συμμετέχει η ΟΜΟΝΟΙΑ σαν σωματείο. Εμείς θεωρούμε ότι εκεί είναι η θέση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, όπως θεωρούσαμε πάντα ότι εκεί ήταν η θέση του ΑΣΟΛ. Και πολλές φορές συγκρουστήκαμε για το ότι ο ΑΣΟΛ σαν σωματείο δεν έπαιρνε θέση σε τέτοια ζητήματα. Οπόταν δε θα μπορούσαν οι οπαδοί αυτού του σωματείου, που δημιουργήθηκε από το Λαό για το Λαό, του σωματείου που βρίσκεται στα χέρια των οπαδών του, παρά να αποφασίσουν ότι θα συμμετέχει σε αυτές τις εκδηλώσεις.

Απ’ εκεί και πέρα, γιατί να συμμετέχει η Θύρα 9. Το ερώτημα που πρέπει να μπει κάτω θα έπρεπε να ήταν «θα ήταν δυνατό να μη συμμετείχε η Θύρα 9;». Ειδικά μετά τις εκλογές του 2010, και τη σύσταση, τότε, μιας επιτροπής και γραμματείας, ένας από τους βασικούς στόχους ήταν σταδιακά να οργανώνουμε και δικές μας πολιτικές δράσεις.

Από το 2010 είδαμε μεγάλη αλλαγή από τη Θύρα 9 σε αυτό…

Ειδικά τα πρώτα χρόνια, με ένα ξέσπασμα την περίοδο του κουρέματος, όπου για μία εβδομάδα κατεβαίναμε μόνοι μας έξω από τη βουλή και το προεδρικό, πριν ξεκινήσουν να κατεβαίνουν κόμματα και οργανώσεις. Είχαμε κάνει τότε και μια παρέμβαση σε ένα παιχνίδι της εθνικής Κύπρου, μπαίνοντας παράνομα στην ανατολική κερκίδα. Είχε έρθει ένας ξένος δημοσιογράφος να κάνει ρεπορτάζ για το ότι γίνεται το κούρεμα, παίζει η εθνική και όλα είναι ήσυχα. Μας βρήκε στη συνέχεια και μας είπε ότι του χαλάσαμε το ρεπορτάζ (γέλια).

Οπόταν σήμερα η Θύρα 9 συνεχίζει ασταμάτητα την κοινωνική και πολιτική της δράση και θα τη συνεχίσει και είμαστε πολύ περήφανοι για τα παιδιά που είναι εκεί στη γραμματεία, που όχι μόνο αναλαμβάνουν τη δράση, αλλά κρατούν και μια σοβαρή, σε θέση και αρχές, στάση.

Φάνηκε και την προηγούμενη βδομάδα ότι, παρά την καταστολή της αστυνομίας, η πορεία έγινε, ο στόχος επιτεύχθηκε χωρίς προβλήματα. Δε δημιουργήθηκαν εντάσεις και είναι πολύ σπουδαίο το ότι αποχώρησε η Θύρα 9 και δεν έγιναν επεισόδια, δεν έγινε το παραμικρό…

Εντάξει, σίγουρα το πρώτο πράγμα που νοιώσαμε όλοι μας μετά την πορεία ήταν ότι θα έπρεπε να βρίσκαμε τον τρόπο να ήμαστε στο πάρκο Κολοκάση, την ώρα που γίνονταν όσα γίνονταν. Στη συνέχεια, όταν ηρεμήσαμε και όταν είδαμε και πως λειτούργησε η αστυνομία, αντιληφθήκαμε ότι η παραμονή μας στο πάρκο Κολοκάση το μόνο που θα προκαλούσε ήταν το να μη γίνει ποτέ η επόμενη εκδήλωση, αφού όλη η αστυνομία ήταν εκεί και θα την τραβούσαμε μαζί μας.

Και όχι μόνο δε θα γινόταν, αλλά πολύ πιθανόν, οποιαδήποτε επεισόδια ή καταστολή γίνονταν απέναντι στον κόσμο μας, να περνούσαν χωρίς ιδιαίτερη προσοχή, αφού είδαμε πολλές φορές ότι ακόμα και στα γήπεδα, την ώρα που έχουμε δίκαιο για κάτι και δεχόμαστε την καταστολή της αστυνομίας δεν ασχολείται κάποιος. Ενώ εκείνο που έκανε η αστυνομία με τον απλό κόσμο δημιούργησε όλο αυτό το κλίμα, όσο κακό κι αν ακούγεται.

Από τη μια, ήταν εικόνες τις οποίες εμείς μπορεί να έχουμε συνηθίσει, λόγω του ότι έχουμε ζήσει την αστυνομική καταστολή στο γήπεδο, όμως ο πλείστος κόσμος και πόσο μάλλον ο κόσμος που ήταν εκεί, με αρκετές γυναίκες, παιδιά και μεγάλους ανθρώπους, όχι μόνο δεν είχαν συνηθίσει τέτοιες εικόνες αλλά τις βίωσαν στο πετσί τους, και έχουμε κι αυτή τη λαϊκή κατακραυγή που θεωρώ ότι αύριο θα οδηγήσει σε ένα μεγάλο λαϊκό συλλαλητήριο.

Λένε κάποτε ότι για να κερδίσεις ένα πόλεμο, πρέπει να χάσεις και κάποιες μάχες. Δε θα πω ότι χάθηκε η μάχη το περασμένο Σάββατο. Έγιναν ζημιές, χτυπήθηκαν και συνελήφθησαν άνθρωποι. Κάτι πρέπει να χάσεις για να κερδίσεις τον πόλεμο, δε γίνεται να κερδίζεις πάντα και φαντάζομαι ότι αύριο θα γίνει κάτι πολύ πιο μεγάλο, όπως είπες κι εσύ.

Είμαι βέβαιος ότι αύριο θα είναι κάτι πολύ μεγάλο, θεωρώ ότι δε θα μας απογοητεύσει ο κυπριακός Λαός. Απ’ εκεί και πέρα, το μπλοκ της Θύρας 9 και του Σωματείου μας, πρέπει να εξακολουθήσει να έχει την πειθαρχία που είχε και στην προηγούμενη πορεία, γιατί είναι αυτή η πειθαρχία που μας οδήγησε στο να μην έχουμε συλλήψεις, να μην έχουμε χτυπημένους, να μη συγκρουστούμε με την αστυνομία, όταν η αστυνομία ήθελε να συγκρουστούμε. Δε θα αποφασίζει η αστυνομία το πότε και αν θα γίνονται συγκρούσεις!

Κάποιες φορές, και ειδικά σε πορείες, οι αποφάσεις λαμβάνονται και αλλάζουν σε κλάσματα δευτερολέπτου, οπόταν η πειθαρχία που έδειξαν τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και της Θύρας 9, είναι κάτι το οποίο πρέπει να το δείξουμε σε ακόμα πιο μεγάλο βαθμό αύριο. Πειθαρχία στις εντολές των ανθρώπων της περιφρούρησης, πειθαρχία στις εντολές των ανθρώπων της γραμματείας της Θύρας 9 που θα κρατούν τον τηλεβόα.

Διότι έχουμε και ευθύνη προς τον κόσμο τον οποίο έχουμε καλέσει να έρθει και μπορώ να σου πω ότι αν έχουμε ένα άγχος, κι εγώ σαν Αδάμος αλλά και τα παιδιά της γραμματείας τη Θύρας 9, είναι το πώς ο κόσμος που έχουμε καλέσει να έρθει με την οικογένεια του και τα παιδιά του, να προστατευθεί καλά, αν τυχόν γίνει το οτιδήποτε. Σίγουρα ο βασικός στόχος είναι να μη γίνει το παραμικρό αλλά καμιά φορά δεν είναι από το χέρι μας. Ελπίζω και η αστυνομία αυτή τη φόρα να μας επιτρέψει το να μη γίνει τίποτε.

Ελπίζουμε κι εμείς ακριβώς το ίδιο, να δουλέψουν όλοι στο να αποφύγουμε τα χειρότερα, όπως είπες. Ακούμε όλοι τους οργανωτές κι αυτά που θα μας πουν.

Σωστός.

Άρα αύριο πάμε στις 4;

Η ώρα 4 στο πάρκο Κολοκάση, η ώρα 4 θα είναι ήδη στημένη και η περιφρούρηση, οπόταν όσα στελέχη, μέλη και φίλοι του Σωματείου και της Θύρας 9 θα είναι εκεί, θα δουν ότι θα είναι στημένη η περιφρούρηση και θα περιμένει τον κόσμο για να μπει μέσα από τις γραμμές της περιφρούρησης και το τονίζω το συγκεκριμένο γιατί όταν φωνάζουμε για τη διαχείριση της πανδημίας, πρέπει εμείς να δείξουμε σοβαρότητα και να κρατήσουμε τις αποστάσεις και να στοιχηθούμε σωστά, όπως θα είναι στοιχισμένες οι γραμμές της περιφρούρησης.

Άρα, μάσκες, μέσα στην περιφρούρηση και πάμε να δείξουμε ότι είμαστε διαφορετικοί και ότι δεν είμαστε αυτό που προσπαθούν να δείξουν. Είπαν και για κόμματα, είπαν για κουκουλοφόρους και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο.

Είπαν διάφορα, είπαν για ακροαριστερούς, για κουκουλοφόρους, για αρνητές του κορωνοϊού. Νομίζω τα έχουμε γράψει, τα έχουμε πει, είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος που μας ακούει αυτή τη στιγμή γνωρίζει πολύ καλά ότι η Θύρα 9 και το Σωματείο μας δεν είναι τίποτα απ’ όλα αυτά.

Απ’ εκεί και πέρα θεωρώ ότι αύριο θα είναι μια πολύ όμορφη μέρα, θα είναι μια μέρα που επιτέλους ο Λαός θα κατεβεί για να νικήσει την άγρια καταστολή και δε θα τη νικήσει με συγκρούσεις, θα τη νικήσει με τη σοβαρότητα του και με το να εκθέσει την αστυνομία με μια ειρηνική πορέια. Γιατί αν αύριο η πορεία ξεκινήσει και τελειώσει μια χαρά, τότε θα δείξουμε ότι όσα έγιναν το περασμένο Σάββατο ήταν από ευθύνη της αστυνομίας.

Να πάμε με γαρύφαλλα όπως είπαν κάποιοι που θα συμμετέχουν αύριο στην πορεία. Ελπίζω το όπλο μας να είναι μόνο τα γαρύφαλλα και να μη χρειαστούμε οτιδήποτε άλλο.

Αν χρειαστεί να έχουμε οτιδήποτε άλλο θα είναι μόνο για να προστατεύσουμε τον κόσμο μας. Για κανέναν άλλο λόγο.

Κάποιο νέο για το πρωτάθλημα μας;

Ελπίζω να ξεκινήσει το πρωτάθλημα μας σύντομα. Δεν έχουμε ακόμα κάποιο νεότερο, να περάσει η πορεία και οι πληροφορίες μας λένε ότι θα έχουμε νεότερα από Δευτέρα.

Ακούστε το ηχητικό:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.