Ανακοίνωσε εξέδωσε η ΟΜΟΝΟΙΑ αναφορικά με το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη. Ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί σε ηλικία 96 ετών.

Δείτε την ανακοίνωση:

“Καλό ταξίδι μεγάλε Μίκη Θεοδωράκη (1925-2021)
 
Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 96 χρονών ο πολιτικός τραγουδιστής, συνθέτης και τιμημένος με το βραβείο «Λένιν» Μίκης Θεοδωράκης. Ο άνθρωπος που έδωσε μουσική στους στίχους του Λειβαδίτη, του Ρίτσου, του Νερούντα, του Ελύτη και τόσων άλλων σήμερα περνά στην αιωνιότητα.
 
Η ζωή του και το έργο του αναμφίβολα τον καθιστούν ως μια από τις σημαντικότερες φιγούρες στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας με παγκόσμια αναγνώριση. Ο Μίκης Θεοδωράκης γεννήθηκε στη Χίο στις 29 Ιουλίου του 1925. Κατά την διάρκεια της ζωής του στην Αθήνα όπου και εγκαταστάθηκε το 1943, εντάσσεται ενεργά στις τάξεις της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ όπου και μέσα από την αντιστασιακή δράση που αναπτύσσει θα συλληφθεί από τους Ιταλούς. Κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου εξορίζεται στην Ικαρία και την Μακρόνησο, κάτι που φυσικά δεν κατέστη δυνατό να σταματήσει το δημιουργικό του έργο. Πρωτοστάτης και στην αντίσταση κατά της Χούντας και συμμέτοχος στους ταξικούς αγώνες μετά την πτώση της. Συμπαραστάτης φυσικά και στους αγώνες του κυπριακού λαού και πολέμιος της κατοχής του ήμισυ του «χρυσοπράσινου φύλλου». Το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο μεγαλώνει αλλά και η αποστροφή του στην καταπίεση και τον φασισμό ήταν καταλυτικοί παράγοντες για την στράτευση του στην μαρξιστική ιδεολογία και τον κομμουνισμό.
 
Η μουσική του και τα τραγούδια του για εμάς φάρος και βάση στήριξης των πολιτικών μας ιδεών και των ονείρων μας αλλά και συντροφιά στους δικούς μας αγώνες. Μουσικές και στίχοι που δεν θα μπορούσαν παρά να μας εκφράζουν και εμάς, την ΟΜΟΝΟΙΑ του ΛΑΟΥ, της αντίστασης αλλά και τις ιδέες του 1948. Έτσι λοιπόν σαν ελάχιστο φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο που δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται για ελευθερία και να αντιτίθεται στο άδικο, θα συνεχίσουμε τους δικούς μας αγώνες και όπως μελοποίησε και ο ίδιος σε στίχους του Τάσου Λειβαδίτη, με περηφάνια και αξιοπρέπεια «εμείς θα ζήσουμε και ας είμαστε φτωχοί…»!”
 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.