28/10/2018

 

Η τοποθέτηση της ΘΥΡΑ 9 σχετικά με την 28ή Οκτωβρίου:

 

ΛΑΕ ΘΥΜΗΣΟΥ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΠΑΤΑΣ ΛΕΥΤΕΡΩΣΕ Ο ΑΡΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΑΜ-ΕΛΑΣ

 

Συνηθίσαμε στις εθνικές γιορτές να ακούμε από μικρή ηλικία στα σχολεία και αργότερα από τις πολιτικές ηγεσίες πομπώδη λόγια για το μεγαλείο του ελληνικού έθνους και τον μύθο της εθνικής ενότητας, με φράσεις όπως, «Όλοι οι Έλληνες μαζί». Όλα αυτά όμως δεν είναι παρά ανιστόρητη προπαγάνδα με συγκεκριμένους στόχους: Να διαστρεβλώσουν τα ιστορικά γεγονότα και να συσκοτίσουν την ιστορική αλήθεια.

 

Πρώτα απ όλα για να ξεπλύνουν τον φασίστα δικτάτορα Μεταξά, ο οποίος δεν είπε ποτέ κανένα ΟΧΙ στον Μουσολίνι, που άλλωστε ήταν ομοϊδεάτης του. Ο Μεταξάς αντιμετώπισε τον πόλεμο σαν κάτι αναπόφευκτο που δεν μπορούσε να αποφύγει, κι αυτό ήταν που είπε στον Ιταλό πρέσβη: «Ώστε έχουμε πόλεμο».

 

Το ΟΧΙ το είπε η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, απέναντι στον ιταλικό φασισμό αλλά και απέναντι στον ελληνικό φασισμό. Στις 29/10/1940, 400 φυλακισμένοι κομμουνιστές στην Ακροναυπλία, υπέβαλλαν αίτημα για αποφυλάκιση για να πολεμήσουν ενάντια στη φασιστική ιταλική εισβολή, όμως η δικτατορία του Μεταξά το απέρριψε.

 

Κι όμως ήταν αυτοί οι χιλιάδες φυλακισμένοι εξόριστοι και κυνηγημένοι κομμουνιστές, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της αντίστασης. Το ΕΑΜ και το στρατιωτικό του σκέλος ο ΕΛΑΣ υπό την ηγεσία του Άρη Βελουχιώτη, ήταν οι οργανώσεις που συσπείρωσαν τον ελληνικό λαό ενάντια στη φασιστική εισβολή και την ναζιστική κατοχή αργότερα και που απελευθέρωσαν την Ελλάδα. Μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, αγωνίστηκαν και οι περισσότεροι Κύπριοι εθελοντές και αρκετοί έπεσαν μαχόμενοι.

 

Την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι, ναι αυτοί που παριστάνουν σήμερα τους μεγαλύτερους πατριώτες, οι εθνικιστές, οι ελληναράδες, όχι μόνο δεν πήραν μέρος σε αυτόν τον μεγαλειώδη αγώνα, αλλά ήταν απέναντι από τον ελληνικό λαό. Ήταν αυτοί που υπηρέτησαν τον Χίτλερ, οι δοσίλογοι, οι ταγματασφαλίτες, οι χίτες με αρχηγό τον Γρίβα. Αυτοί που έστρεψαν τα όπλα μόνο εναντίων των κομμουνιστών και ποτέ εναντίον των κατακτητών. Κάτω από την ανάρτηση, στο πρώτο σχόλιο, παραθέτουμε τον όρκο των ταγμάτων ασφαλείας και τον όρκο του ΕΛΑΣ, για του λόγου το αληθές.

 

Και φυσικά ο ΕΛΑΣ δεν ήταν μόνο η πιο μαζική και δυναμική αντάρτικη οργάνωση που έδιωξε τους ξένους φασίστες και ναζί, αλλά κι αυτός που διέλυσε τους δοσίλογους και ντόπιους φασίστες, με αποκορύφωμα την μάχη του Μελιγαλά.

 

Ο ελληνικός λαός με το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στην πρωτοπορία τράβηξε το δρόμο του μεγαλείου και της θυσίας, όπως ακριβώς περιγραφόταν, αργότερα, σε εκείνο το πανό του ΕΑΜ:

 

«Όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα»

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.