Ανακοίνωση για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου εξέδωσε η Θύρα 9. 

Δείτε τι αναφέρεται στην ανακοίνωση:

“Στις 6 Δεκέμβρη 2008, o 15χρονος μαθητής Αλέξης Γρηγορόπουλος πέφτει νεκρός από το όπλο του μπάτσου Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια. Αυτή η εν ψυχρώ δολοφονία προκάλεσε μια εξέγερση κυρίως της νεολαίας σε όλη την Ελλάδα και έβγαλε χιλιάδες κόσμο στους δρόμους σε όλη την γη.

Ήταν ουσιαστικά η μεγαλύτερη κοινωνική έκρηξη στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης μέχρι τότε, λίγο πριν ξεκινήσουν να επιβάλλονται τα μνημόνια και ενώ η οικονομική κρίση είχε αρχίσει ήδη να πλήττει τα λαϊκά στρώματα και την νεολαία. Σε αυτό συνέβαλε τα μέγιστα και η όξυνση της κρατικής καταστολής απέναντι στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και ιδιαίτερα της νεολαίας, αφού είχε προηγηθεί ένα χρόνο πριν, ένα μεγαλειώδης φοιτητικό κίνημα με καταλήψεις σχεδόν σε όλα τα πανεπιστήμια και δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους κάθε βδομάδα που πάλευαν ενάντια στην διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.
 
Σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα συνεχίζει με ολοένα και περισσότερο αυταρχισμό να επιχειρεί να τσακίσει τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, να επιβάλει ένα καθεστώς δουλείας και κρατικής τρομοκρατίας, με χουντικές απαγορεύσεις ενάντια σε κάθε κινητοποίηση του λαού και της νεολαίας, αξιοποιώντας έτσι την πανδημία ως ευκαιρία για να φιμώσει την οποιαδήποτε αντίσταση ενάντια στις πολιτικές κράτους και κεφαλαίου.
 
Ήταν χαρακτηριστική όσο και πρωτοφανής η λυσσαλέα επίθεση με όλες τις δυνάμεις καταστολής ενάντια σε όσους βγήκαν στους δρόμους πριν λίγες μέρες στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η απαγόρευση της πορείας και η διάλυση των κινητοποιήσεων δια της βίας με ξυλοδαρμούς διαδηλωτών, χημικά, αύρες στους δρόμους και μαζικές συλλήψεις, θύμιζε κάτι από το χουντικό καθεστώς που έπνιξε στο αίμα τότε την εξέγερση.
 
Η προκλητική δικαστική απόφαση που οδήγησε στην αποφυλάκιση του δολοφόνου του Αλέξη Γρηγορόπουλου, Επ. Κορκονέα, λόγω δήθεν έντιμου βίου(!) είναι μια απόφαση που οπλίζει τους νέους δολοφόνους που θα σκοτώνουν στο όνομα του νόμου. Μια εκδικητική ενέργεια του κράτους απέναντι σε όσους εξεγέρθηκαν τότε, που δείχνει όμως και τον φόβο των κυρίαρχων όταν οι λαοί ξεσηκώνονται και συγκρούονται διεκδικώντας δυναμικά μια άλλη ζωή, μια άλλη κοινωνία.
 
Οι αιτίες που άναψαν τότε τις φωτιές του Δεκέμβρη σε όλη την Ελλάδα, δεν είναι άσχετες με όσα ζούμε στην κυπριακή πραγματικότητα. Σήμερα στην Κύπρο η καταστολή και ο αυταρχισμός βρίσκονται στο απόγειο τους καθώς η κυβέρνηση ποινικοποιεί τις διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις με πρόσχημα την πανδημία, την ώρα που διαλύει την δημόσια υγεία και ρίχνει χιλιάδες κόσμου στην εξαθλίωση και την ανεργία με τα εξοντωτικά μέτρα που εφαρμόζει ως δήθεν αντιμετώπιση της έξαρσης του ιού.
 
Το καθεστώς αστυνομοκρατίας που έχει επιβληθεί με την 24ωρη παρουσία στρατού και αστυνομίας στους δρόμους όλης της χώρας, προκαλεί δικαιολογημένα το αίσθημα δικαίου του λαού και δημιουργεί μια συσσωρευμένη δυσαρέσκεια που δεν θα αργήσει να ξεσπάσει όπως έδειξαν και οι πρόσφατες συγκρούσεις στην Λεμεσό νεολαίων με τις δυνάμεις καταστολής που ενεργούσαν ως στρατός κατοχής στην πόλη.
 
Εμείς όπως ήμασταν παρών σε όλες τις κινητοποιήσεις που έγιναν τότε στην Κύπρο μετά την δολοφονία του Αλέξη, κάτι που πράξαμε και τα επόμενα χρόνια μέχρι σήμερα απέναντι σε κάθε έκφανση της κρατικής καταστολής, από τον αθλητικό τρομονόμο μέχρι τα σχολικά και εργασιακά κάτεργα, έτσι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την κοινωνική ανατροπή, για να δημιουργήσουμε τους όρους για τις δικές μας αντιστάσεις και εξεγέρσεις. Το οφείλουμε στον Αλέξη και σε όλα τα παιδιά που έχασαν την ζωή τους από τους δολοφόνους και τα γρανάζια του συστήματος.
 
ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΛΕΦΤΑ
ΣΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΦΑΙΡΕΣ
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΜΕΡΕΣ”
 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.