Πραγματικά δεν ξέρουμε πόσο πιό κάτω μπορεί να φτάσει το Κυπριακό ποδόσφαιρο. Μετά από καταγγελίες από ποδοσφαιριστές του Οθέλλου, η αστυνομία συνέλαβε τον διαιτητή του αγώνα Β’ Κατηγορίας μεταξύ  Οθέλλου Αθηένου και Αγίας Νάπας, Ανδρέα Κωνσταντίνου, όπως και του πρώην διαιτητή και νυν προέδρου της Αγίας Νάπας, Δημήτρη Μασιά. Συγκεκριμένα, οι ποδοσφαιριστές του Οθέλλου κατήγγειλαν ότι πριν τον αγώνα, παράγοντες της φιλοξενούμενης ομάδας τους προσέγγισαν τηλεφωνικός για να έχουν μειωμένη απόδοση.

Μασιάς και Κωνσταντίνου οδηγήθηκαν στο Δικαστήριο όπου εκδόθηκε ένταλμα προσωποκράτησης τους για 8 μέρες. Να θυμίσουμε πως ο συγκεκριμένος διαιτητής είχε απασχολήσει ξανά πριν λίγες εβδομάδες σε αγώνα Α’ Κατηγορίας μεταξύ ΑΕΛ και Δόξας Κατωκοπιάς. Η ΑΕΛ τότε είχε τρομερά παράπονα από την διαιτησία του Κωνσταντίνου και έπνεε τα μένεα εναντίων του. Κάποιες μέρες αργότερα μάλιστα, είχε γίνει βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητο του, με τους διαιτητές να ανακοινώνουν αποχώρηση από τους αγωνιστικούς χώρους. Το αποτέλεσμα ήταν να αναβληθεί μία αγωνιστική. 

Παρακολουθώντας κανείς το πέναλτι που δόθηκε υπέρ της Αγίας Νάπας, θα καταλάβει για πόσο γελοία πράγματα μιλάμε. Σε μια φάση στο 97′, ο τερματοφύλακας του Οθέλλου κάνει έξοδο και απομακρύνει καθαρά τη μπάλα αλλά ο Κωνσταντίνου δίνει πέναλτι. Ο τερματοφύλακας μάλιστα δέχεται και 2η κίτρινη κάρτα και αποβάλλεται. Να πούμε ότι αυτή ήταν η 3η κόκκινη που δέχθηκε ο Οθέλλος. Για τις 2 προηγούμενες κόκκινες κάρτες, ο διαιτητής ελέγχεται. Δεν ήταν όμως τόσο τραγικές οι αποφάσεις όσο στη φάση του πέναλτι στο 97′. Στην πρώτη κόκκινη (δεύτερη κίτρινη), ο διαιτητής ίσως καλύπτεται από το γράμμα το νόμου. Στη δεύτερη (απευθείας κόκκινη στον τερματοφύλακα) δεν είναι τόσο ξεκάθαρο το υλικό που έχουμε αλλά ήταν πολύ αυστηρή. Το ελαφρυντικό που ίσως μπορεί να δοθεί είναι ότι μπορεί να υπήρξε βάναυσο παίξιμο. Βλέπουμε όμως τον ποδοσφαιριστή της Αγίας Νάπας να σηκώνεται αμέσως. Η πρώτη κίτρινη που δίνεται στον νεοεισελθών τερματοφύλακα του Οθέλλου είναι για καθυστερήσεις. Όπως θα δούμε όμως, υπήρξε διακοπή για τραυματισμό στην συγκεκριμένη φάση και η κίτρινη δίνεται την στιγμή που οι ποδοσφαιριστές παίρνουν ακόμα τις θέσεις τους. 

Εδώ ακριβώς έρχονται και πολλά ερωτήματα. Πώς μπορεί να θεωρηθεί η φάση του πέναλτι (ειδικά αυτή) ως απλά ένα ανθρώπινο λάθος; Πώς γίνεται να μην είμαστε καχύποπτοι; Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι υπήρχε σκοπιμότητα. Όπως πληροφορηθήκαμε, ο αρχιδιατητής Μπερτράντ Λαγιέκ ήταν παρών στον αγώνα αυτό, αλλά αποχώρησε περίπου στο 75ο λεπτό. Οι κόκκινες όλες δόθηκαν πιό μετά. Αυτό δεν συντηρεί την προκατάληψη; Είναι πραγματικά λυπηρό που εν έτη 2020 βλέπουμε όλα αυτά να συμβαίνουν. Δεν βλέπουμε καμία βελτίωση στους διαιτητές, ενώ το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο. Ευχόμαστε πως οι συλλήψεις που έγιναν θα είναι η αρχή για κάθαρση του αθλητισμού που υποφέρει σε αυτό τον τόπο.

Πιό κάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε τα συγκεκριμένα βίντεο. 

Υ.Γ 1. Δεν έχουμε αυταπάτες. Πολύ δύσκολα θα καθαρίσει ο τόπος από αυτούς που καταστρέφουν καθημερινά το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό στην Κύπρο. Με δύο συλλήψεις δεν γίνεται δουλειά. Έτσι κι αλλιώς, ο Μασιάς είναι από τα μικρά ψάρια. 

Υ.Γ 2. Οι συλλήψεις έγιναν μετά από καταγγελίες. Κάποιοι τις προηγούμενες μέρες μίλησαν για τιμοκατάλογους και αγορά τίτλων. Από εκείνη τη μέρα περιμέναμε ότι θα γίνονταν καταγγελίες. Ακόμα περιμένουμε. Γιατί δεν έγιναν καταγγελίες από την πρώτη στιγμή που σας προσέγγισαν; Γιατί έχετε βγει απλά να το πείτε δημόσια; Γιατί δίνεται χρόνο σε αυτούς που κατηγορείτε να καλύψουν τα ίχνη των πράξεων τους; Δεν είναι ακόμα αργά. Αν πραγματικά έχετε στοιχεία δώστε τα. Από τη στιγμή που δεν τα δίνεται, αυτό λέγεται συγκάλυψη. Και η συγκάλυψη δυστυχώς είναι συνενοχή.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.