Ανάλυση ενός οπαδού για το θέμα “κάρτας οπαδού” και τις διακρίσεις που γίνονται 

Πιο κάτω, αυτούσια η ανάρτηση του Γιάννη Ραμόν, που ανέβηκε στα social media μετά την φιέστα του πρωταθλητή Απόλλωνα:

“Προχτές στην φιέστα του Απόλλωνα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, όλοι οι ποδοσφαιριστές της ομάδας προσέρχονταν στην τελετή απονομής κρατώντας μια φωτοβολίδα.

Ένα γεγονός που εννοείται πως όχι μόνο δεν προκάλεσε καμιά διαμαρτυρία από κανέναν, αλλά ήταν κάτι που χαρακτηρίστηκε ως όμορφο και εντυπωσιακό από τους δημοσιογράφους.

Ένα γεγονός που παρακολουθούσε περιχαρής ο πρόεδρος της δημοκρατίας με το κασκόλ της ομάδας, ο οποίος τους παράδωσε και το τρόπαιο. 

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης που εφάρμοσε τον αθλητικό τρομονόμο και την κάρτα φιλάθλου.

Στις κερκίδες βρίσκονταν επίσης με τα κασκόλ της ομάδας και αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. 

Οι βουλευτές δηλαδή που υπουργός της κυβέρνησης τους και στέλεχος του κόμματος τους έφερε πριν κάποια χρόνια το νομοσχέδιο στην βουλή για τον αθλητικό τρομονόμο και την κάρτα φιλάθλου. Οι ίδιοι που τον υπερψήφισαν και μέχρι σήμερα αρνούνται οποιαδήποτε τροποποίηση του.

Τι λέει αυτός ο τρομονόμος συγκεκριμένα για την κατοχή και το άναμμα φωτοβολίδας στα γήπεδα; Ότι είναι εγκληματική ενέργεια που τιμωρείται με αποκλεισμό από τα γήπεδα, βαρύτατο πρόστιμο, ακόμα και φυλάκιση.

Και πράγματι είδαμε μέχρι πριν λίγες μέρες στο ίδιο γήπεδο, μα και σε άλλα σε όλη την Κύπρο, οπαδοί να συλλαμβάνονται απλά και μόνο επειδή καταγράφηκαν από κλειστό κύκλωμα ή έγιναν αντιληπτοί από αστυνομικούς και ασφαλιτες να κρατούν φωτοβολίδα. 

Οι συγκεκριμένοι οπαδοί δεν συμμετείχαν σε κανένα επεισόδιο, δεν χρησιμοποίησαν την φωτοβολίδα για να επιτεθούν ή να την ρίξουν σε κάποιον, απλώς την κρατούσαν στα χέρια τους, ότι ακριβώς έκαναν δηλαδή και οι ποδοσφαιριστές.

Κι όμως όχι μόνο συνελήφθηκαν, αλλά κάποιοι δικάστηκαν την επόμενη κιόλας μέρα με ποινή αποκλεισμού έξι μήνες ή ένα χρόνο από τα γήπεδα. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα οπαδού της Ομόνοιας που καταδικάστηκε την επόμενη του ημιτελικού και φυσικά δεν έχει δικαίωμα να δει την ομάδα του αύριο στον τελικό.

Παράλληλα από τότε που ορισμένοι συνδέσμοι οργανωμένων οπαδών, αποφάσισαν να αποδεχτούν την κάρτα φιλάθλου και να επιστρέψουν στα γήπεδα, η αστυνομία κάνει τα στραβά μάτια σε σκηνικά έξω από αυτά και είτε αφήνει να καίγονται αυτοκίνητα ενώ δεν υπήρχε κανένα επεισόδιο εκείνη την μέρα, είτε αφήνει ελεύθερο το πεδίο για συμπλοκές οπαδών, με κάποιους απ’ αυτούς να περνούν ανενόχλητοι κυριολεκτικά μέσα από τις γραμμές της ΜΜΑΔ, για να επιτεθούν σε άλλους με αποτέλεσμα άνθρωπος να τραυματιστεί σοβαρά από εκρηκτικό μηχανισμό.

 Η στρατηγική και η στάση της αστυνομίας δεν είναι φυσικά καθόλου τυχαία, αφού στόχος της κυβέρνησης είναι να οξυνθεί η καταστολή, ο τρομονόμος να γίνει ακόμα πιο σκληρός και η κάρτα φιλάθλου να μονιμοποιηθεί στα κυπριακά γήπεδα.

Όλα αυτά πρέπει να προβληματίσουν άπαντες, όχι μόνο όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. 

Στην πιο κάτω φωτογραφία αποτυπώνεται η υποκρισία της κυβέρνησης, των πολιτικών και όσων δημοσιοκαφρων ουρλιάζουν για τους αλήτες των γηπέδων και ζητούν τον αφανισμό των οργανωμένων οπαδών. 

Αν τα πρόσωπα που κρατούσαν την φωτοβολίδα ήταν οπαδοί, τότε θα τους βλέπαμε σε φωτογραφία ως καταζητούμενους. Τα ΜΜΕ, οι παράγοντες των ομάδων, οι υπουργοί και βουλευτές, θα μιλούσαν για εγκληματίες που πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Και πρώτος ο πρόεδρος της δημοκρατίας που θα μας έλεγε ότι η αστυνομία πρέπει να είναι αμείλικτη. Αυτός λοιπόν που ετσιθελικα εφαρμόζει ένα νόμο που στέλνει στην φυλακή τους οπαδούς για μια φωτοβολίδα, προχτες έδωσε μετάλλια και βραβεία σε κάποιους που κρατούσαν μπροστά του φωτοβολίδες. 

Την επόμενη φορά που θα συλληφθεί κάποιος γιατί κρατούσε φωτοβολίδα, ας καλέσει ως μάρτυρες υπεράσπισης αυτούς τους ποδοσφαιριστές, να δούμε τι θα πουν οι αξιότιμοι αστυνομικοί και δικαστές του κράτους δικαίου, πως εφαρμόζεται αυτός ο περιβόητος νόμος”

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.