Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται το μέλλον των σωματείων της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ αλλά και του Αγροτικού. Οι ομάδες των κατηγοριών αυτών έχουν να παίξουν μπάλα από τις αρχές Νοεμβρίου και, όπως φαίνεται, θα αργήσουν να ξαναμπούν στους αγωνιστικούς χώρους.

Τα σωματεία της Επίλεκτης και του Αγροτικού βρίσκονται στην αδράνεια εδώ και τρεις μήνες σχεδόν. Κι αν για τη δεύτερη και την τρίτη κατηγορία υπάρχει κάποιο, έστω πολύ μικρό, ενδιαφέρον από την πολιτεία και το κράτος, για τις πιο κάτω κατηγορίες δε νοιάζεται κανείς, αφού έχουν αφεθεί στο έλεος. Ποδοσφαιριστές χωρίς προπονήσεις για μήνες, προπονητές και φυσιοθεραπευτές χωρίς δουλειά, σωματεία χωρίς έσοδα και χωρίς να ξέρουν τι θα τους ξημερώσει.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των ομάδων, το Υπουργείο Υγείας αγνοεί επιδεικτικά τα πρωταθλήματα των μικρών κατηγοριών και δεν επιτρέπει ούτε καν προπονήσεις στους ποδοσφαιριστές έτσι ώστε να διατηρούν μια φόρμα για να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι όταν θα κληθούν να αγωνιστούν ξανά.

Πιθανή οριστική διακοπή του πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας και των Αγροτικών πρωταθλημάτων θα αποτελέσει, ουσιαστικά, ταφόπλακα για τα περισσότερα σωματεία, αφού δε θα μπορέσουν να επανέλθουν ποτέ ξανά στο σημείο που ήταν.

Οι ποδοσφαιριστές θα μείνουν χωρίς αγωνιστική δράση για σχεδόν έντεκα μήνες, αν υποθέσουμε ότι το πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν θα ξεκινήσει τέλη του ερχόμενου Σεπτέμβρη (όπως συμβαίνει κάθε χρόνο). Ποιος ποδοσφαιριστής θα επανέλθει μετά από έντεκα μήνες αποχή από τους αγώνες; Ποιος θα ρισκάρει την υγεία του και το μέλλον του επειδή οι αρμόδιοι αποφάσισαν πως τα πρωταθλήματα της Επίλεκτης και του Αγροτικού είναι διοργανώσεις ενός κατώτερου θεού και δεν πρέπει να ξεκινήσουν ποτέ;

Ήδη αρκετοί ξένοι ποδοσφαιριστές έχουν έλθει σε επαφές με ομάδες της Γ’ Κατηγορίας για να συνεχίσουν εκεί έτσι ώστε να πάρουν παιχνίδια στα πόδια τους και να μην καταστραφεί η καριέρα τους. Το ίδιο ισχύει και με νεαρούς Κύπριους ποδοσφαιριστές που προέρχονται από ακαδημίες ομάδων της Α’ και της Β’ κατηγορίας και αγωνίζονται στην Επίλεκτη για να αποκτήσουν εμπειρίες και να συνεχίσουν στις πιο πάνω κατηγορίες. Πώς θα καταφέρουν οι ομάδες να κρατήσουν τους ποδοσφαιριστές τους έτσι ώστε να έχουν ρόστερ να αγωνιστούν στη συνέχεια;

Ταυτόχρονα, το προσωπικό των ομάδων της Επίλεκτης και του Αγροτικού είναι χωρίς δουλεία και χωρίς μισθό τους τελευταίους τρεις μήνες. Θα τους αφήσετε για άλλο πόσο καιρό χωρίς εισόδημα; Οι περισσότεροι υπάλληλοι βιοπορίζουν τις οικογένειες τους από το ποδόσφαιρο. Πώς θα ζήσουν, πως θα επιβιώσουν; Θα αναγκαστούν να στραφούν αλλού για να βρουν λεφτά.

Αν δούμε το πρόβλημα και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, πέραν από το οικονομικό και το αγωνιστικό, τα σωματεία των χαμηλών κατηγοριών, είναι συνδεδεμένα με ολόκληρα χωριά, με ολόκληρες κοινότητες. Κουβαλούν ιστορία και πολιτισμό πίσω τους και δεν περιορίζονται μόνο στο αθλητικό και ποδοσφαιρικό κομμάτι. Με τη διάλυση των σωματείων, διαλύονται μαζί τους και οι δεσμοί των ανθρώπων των κοινοτήτων με το παρελθόν τους και την παράδοση της περιοχής τους, με τις ρίζες τους.

Επίσης, τα αθλητικά σωματεία κρατούν τη νεολαία και τους ανθρώπους γενικότερα, μακριά από τα προβλήματα της κοινωνίας, μακριά από ναρκωτικά και ουσίες, κρατούν το σώμα και το πνεύμα σε υγιή κατάσταση και κάνουν τον κόσμο να ξεχνά, έστω και για λίγο, την καθημερινότητα του.

Ο μόνος τρόπος για να μπει πίεση στην πολιτεία έτσι ώστε να ξεκινήσουν ξανά τα πρωταθλήματα της Επίλεκτης και του Αγροτικού είναι η κοινή πλεύση και συμπόρευση των σωματείων με κοινά αιτήματα από όλους. Όλα τα πρωταθλήματα, όλων των κατηγοριών, πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν στο γήπεδο, όπως προνοούν οι προκηρύξεις. Οτιδήποτε άλλο θα είναι καταστροφικό για το ποδόσφαιρο, τον αθλητισμό και την κοινωνία γενικότερα.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.