ΘΥΡΑ 9: “ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ

Η σημερινή μας παρέμβαση και ανακοίνωση έχει για αποδέκτη το Υπουργείο Υγείας Κυπριακή Δημοκρατία και την κυβέρνηση και αφορά την απόφαση της πολιτείας για αναστολή όλων των αθλημάτων στην Κύπρο πέραν αυτών της πρώτης κατηγορίας.

Απόφαση η οποία ήρθε εν συνεχεία της και πάλι αδικαιολόγητης διακοπής πριν από δύο μήνες με αφορμή το παράλογο διάταγμα που απαγόρευε τις προπονήσεις για όλα τα αθλήματα σε Λεμεσό και Πάφο. Αποφάσεις οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν πάρθηκαν με γνώμονα το καλό του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου αλλά ούτε και για να προστατευτεί ο κόσμος από τον ιό. Αν θέλατε σαν πολιτεία και σαν αρμόδιοί το καλό της υγείας του λαού θα προετοιμάζατε κατάλληλα τα νοσοκομεία και το ευρύτερο σύστημα υγείας για το 2ο κύμα που ξέρατε ότι θα ακολουθήσει. Θα παίρνατε πιο δραστικά και ουσιαστικά μέτρα νωρίτερα. Αντ’ αυτού, το μόνο που σας νοιάζει είναι το κεφάλαιο και η προστασία της αστικής τάξης και όχι του λαού, εξού και τα αυταρχικά ημίμετρα (ένα από αυτά και στον αθλητισμό) με αποτέλεσμα να προκαλούνται τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην εργατική τάξη και όσους την αποτελούν. Ημίμετρα που για χάρη των «μεγάλων» στην Κυπριακή κοινωνία/οικονομία και των συμφερόντων τους έφτασαν το ήδη ανεπαρκές και διαλυμένο σύστημα υγείας και νοσοκομεία στο απροχώρητο.

Γι’ αυτό και σαν ΘΥΡΑ 9 στεκόμαστε στο πλάι όλων όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό και δεν ανήκουν στις ελίτ ομάδες και στα πρωταθλήματα που ελκύουν το χρήμα, τα στοιχήματα και τους χορηγούς και επομένως έμειναν μετέωροι στο κενό να περιμένουν πότε οι αρμόδιοι θα τους δώσουν την άδεια για να ξεκινήσουν ξανά τους αγώνες. Γιατί μπορεί τα μάτια να είναι στραμμένα στο ποδόσφαιρο όντας το πιο δημοφιλές άθλημα στο νησί, άλλα αυτή η κατάσταση επηρεάζει (ίσως και περισσότερο) και ισχύει για όλα τα αθλήματα, ομαδικά αλλά και ατομικά.

Από την πρώτη μέρα που εμφανίστηκε αυτή η πανδημία στο νησί όλα τα σωματεία των μικρών κατηγοριών και αθλητές έδειξαν πλήρη κατανόηση εφαρμόζοντας πιστά τα πρωτόκολλα, προστατεύοντας τόσο τους ίδιους αλλά και όλους τους εργαζομένους που απασχολούνται είτε μερικώς είτε πλήρως στο χώρο του αθλητισμού. Εξάλλου οι αριθμοί των κρουσμάτων στις μικρές κατηγορίες και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό είναι εκεί για να το αποδείξουν αυτό. Κάτι που απ’ ότι φαίνεται δεν εκτιμήθηκε αφού για ακόμα μια φορά με αφορμή τις αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Δεύτερη καθώς στις μικρές κατηγορίες και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό δεν υπάρχουν τα εκατομμύρια του ποδοσφαίρου της πρώτης κατηγορίας. Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν υπάρχει ο τζίρος και τα λεφτά που προέρχονται από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και την τηλεθέαση. Κάτι που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δόθηκε προτεραιότητα με αποτέλεσμα σε συνδυασμό με τον τρομονόμο και την κάρτα φιλάθλου να έχει ως αποτέλεσμα και την απομάκρυνση του κόσμου από τα γήπεδα. Εξάλλου εδώ μπαίνει και το ερώτημα του πως γίνεται να είναι άδεια τα γήπεδα και ομάδες με ελάχιστα μέλη και οπαδούς να μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Επίσης κύριοι ο αθλητισμός δεν είναι μόνο οι αθλητές και (ποδοσφαιρικά) τα 90 λεπτά που διεξάγεται ένας αγώνας. Είναι και όλα τα ιδανικά που αποσκοπεί όπως ενότητα και αλληλεγγύη, η συμβολή που μπορεί να έχει στην διαμόρφωση κουλτούρας και στην καλλιέργεια συνείδησης καθώς και η συμβολή του στην πνευματική και σωματική ανάπτυξη των νέων. Έννοιες που απ’ ότι φαίνεται δεν υπάρχουν στο κόσμο σας καθώς δεν μπορούν να συμβάλουν στην κερδοφορία της αστικής τάξης που εκπροσωπείτε και υπερασπίζεστε από την αρχή της πανδημίας. Επίσης αθλητισμός είναι και οι χιλιάδες εργαζόμενοι που για τρίτη φορά μέσα σε μόλις σχεδόν ένα χρόνο μένουν χωρίς δουλεία και κοιτάζουν το μέλλον τους αλλά και αυτό των οικογενειών τους με αβεβαιότητα καθώς η στήριξη και η εργασία που τους παρέχετε μέσω των σωματείων και του αθλητισμού είναι εξαίρετης σημασίας ως προς την επιβίωσή τους.

Κλείνοντας θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και να τους καλέσουμε όπως επανεξετάσουν τα παράλογα μέτρα που ισχύουν στις μικρές κατηγορίες και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό καθώς και ότι απαιτούμε άμεση επανέναρξη όλων των αθλητικών διοργανώσεων, ομαδικών και ατομικών, με μέτρα που προστατεύουν πραγματικά την υγεία και όχι τα εκατομμύρια. Παράλληλα στεκόμαστε στο πλάι όλων των σωματείων, αθλητών και εργαζομένων που επηρεάζονται από αυτήν την κατάσταση.

Υ.Γ – Φωτογραφία από το υπουργείο υγείας όπου σήμερα στελέχη μας ανάρτησαν πανό

ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΘΥΡΑ 9”

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.